OPORBA O REFORMI LOKALNE UPRAVE ‘To su kozmetičke promjene i zamagljivanje, neće biti uštede. Potrebna je temeljita i korjenita reforma’

Vlada je u saborsku proceduru uputila paket izmjena Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi. Tvrdi kako će se godišnje uštedjeti oko 100 milijuna kuna tako što će se smanjiti broj lokalnih dužnosnika te članova predstavničkih vijeća kao i njihove naknade. 

Oporba smatra kako neće doći do značajnih ušteda te da je potrebna prava reforma, kako nam objašnjavaju.

Saborska zastupnica Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović ističe kako se radi o kozmetičkim promjenama te dodaje kako nam treba prava reforma gdje će se sniziti troškovi jer je naša uprava prevelika.

“Nema tu velikih ušteda i volje za pravim promjenama, to je sve kozmetika”, zaključila je.



Saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković također smatra kako je ovo kozmetička promjena.

“Potrebna nam je temeljita i korjenita reforma, ali ovo nije to. Dijelom mogu pozdraviti, ali i dalje ostaje činjenica da imamo jako veliki broj lokalnih jedinica. Ova pandemija je pokazala apsurdnost i nedorečenost lokalnih samouprava”, poručuje.

Dodaje kako u nekim općinama nemaju sve što je potrebno za život, a županije koncipirane na ovaj način nemaju puno smisla.

Predsjednica GLASA Anka Mrak Taritaš smatra kako neće biti ušteda. “To je zamagljivanje. Već smo navikli da se pravila igre mijenjaju pred izbore”, naglašava i dodaje kako su se već počeli raspisivati natječaji da se zaposle za stalno oni koji više neće biti na dužnosti vijećnika.

Smatra kako je za razvoj demokracije važno da građani imaju veću lepezu za birati, a ne da su samo dvije stranke.

Zastupnik HNS-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Stojak naglašava kako ove promjene nisu ono što se očekivalo, već su trebale biti puno radikalnije, trebalo se ići na veće smanjivanje.

Smatra kako je trebalo ići na još veće smanjenje zamjenika načelnika i gradonačelnika jer na stvarnom terenu zapravo ne pridonose radu.

“Ova brojka uštede koja se spominje nije zanemariva, ali je upitno hoće li se ušteda dogoditi. Mogla je biti i veća da su više smanjili. To je blaga kamilica da bi se moglo reći da se nešto išlo raditi”, zaključuje.

Ovim zakonskim izmjenama predviđa se ukidanje zamjenika načelnika i gradonačelnika u svim gradovima i općinama s manje od 35 tisuća stanovnika. Oni s više od 35 tisuća stanovnika imali bi jednog zamjenika, a po dva bi ostala županijama s više od 250.000 stanovnika, gradovima s više od 100.000 stanovnika te gradovima sjedištima županija.

MALO SE PRERAČUNAO? Reformom lokalne uprave uštedjet će se 38, a ne 100 milijuna kuna kako je najavio Malenica

Komentari