Oporba je nezadovoljna proračunom: Rebalans je nerealan, kao da živimo u ‘Happylandu’

Dio saborske oporbe ocijenio je u četvrtak da su izmjene proračuna za ovu godinu donesene na nerealnim osnovama, ustvrdivši kako se čini kao da vladajući žive u “Happylandu”.

“Cijeli proračun i izmjene proračuna doneseni su na nerealnim i neozbiljnim osnovama”, kazao je Božo Petrov (Most) ustvrdivši kako predsjednik Vlade i ministar financija kao da ne žive u realnoj Hrvatskoj.

Rashodi povećani za 30 posto

Petrov upozorava da su rashodi povećani za 30 posto, a u državi se ne osjeti da se živi bolje.

Zvane Brumnić (SDP) rekao je kako, kada sluša premijera, ima osjećaj kao da živimo u “Happylandu”. Pita koliko je odgođenih troškova prebačeno u sljedeću godinu, koliko je zajmova uzeto na ime budućih prihoda i koliki je zapravo stvarni manjak u proračunu.



Premijer Andrej Plenković, koji je rebalans proračuna predstavio u Saboru, ustvrdio je kako fiskalnu politiku krasi načelo transparentnosti, pa kada kažu da je će manjak biti 29,5 milijardi kuna “onda je to tako”.

Što se tiče zaduživanja, rekao je da smo se zadužili na domaćem i međunarodnim tržištima, iskoristili dobru suradnju s HNB-om i mirovinskim fondovima, koristimo europska sredstva, pa zbog toga država funkcionira.

Plenković se nije složio s tvrdnjom Mire Bulja (Most) da je Vlada zaboravila Dalmatinsku zagoru kada je riječ o infrastrukturnim projektima istaknuvši da Vlada vodi politiku ravnomjernog regionalnog razvoja.

U proračunu za iduću godinu predviđena su sredstva za infrastrukturne projekte, posebice za cestovnu infrastrukturu, a kroz projekt Dalmatinska zagora, Lika, Banovina i Gorski kotar nastavit će podupirati te krajeve .

Na spomen Stephena Nikole Bartulice (DP) kako od vremena premijera Tihomira Oreškovića rashodi svake godine rastu iako je broj stanovnika u padu, Plenković mu je spočitnuo da koristi dva šešira – “šešir savjetnika bivšeg premijera Tihomira Oreškovića i šešir savjetnika bivšeg predsjednika Ive Josipovića“.

Tomislavu Tomaševiću (Možemo), koji je kritizirao poreznu reformu kao reformu u korist najbogatijih, Plenković je poručio kako se nada da je naučio lekcije iz izborne kampanje.

“Ovu alkemiju o kojoj govorite zastupao je Davor Bernardić, pa je Restart koalicija završila na 41 mandata, a ne 68 koliko je prognozirao Siniša Hajdaš Dončić nakon teambuildinga s babom Vangom”, kazao je premijer.

Raspravu o rebalansu obilježio je i okršaj Plenkovića i zastupnika Hrvoja Zekanovića (HRAST) koji je premijera prozvao zato što je tipkao po mobitelu tijekom izlaganja Bartulice.

NAPETO U SABORU Zekanović: Vi se ponašate kao da ste u balkanskoj krčmi; Plenković: Sigurno se nisam bavio Corona pivom

Tijekom rasprave o rebalansu po prvi put je mogućnost replike video vezom iskoristila Marijana Puljak (Pametno), koja se nalazi u samoizolaciji.

Komentari