Oporavak prometa u zračnoj luci Franjo Tuđman

Ilustracija Profimedia

Zagrebačka zračna luka Franjo Tuđman bilježi postupni oporavak prometa nakon višemjesečnog pada, a ubrzanje njegova rasta očekuje se u ljetnim mjesecima, izvijestili su u ponedjeljak iz tvrtke-koncesionara Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ).

“Vrhunac rasta obilježit će sam kraj ljetne sezone, kada se očekuje otvaranje baze kompanije Ryanair s kojom će lansirati najveći dio planiranih novih linija za 2021. u Zagrebu”, ističu iz MZLZ-a.

U drugom kvartalu ove godine ostvarili su povećanje prometa za 350 posto, kada je kroz tu zračnu luku prošlo oko 220 tisuća putnika, od čega je lipanj zaključen sa njih sto tisuća, dok ih je prošle godine u isto vrijeme, od travnja do lipnja, bilo oko 63,4 tisuće.

Oporavku prometa ponajviše je doprinio nacionalni prijevoznik Croatia Airlines, koji je u proljeće postupno u promet vratio velik broj letova i frekvencija. Od srpnja iz Zagreba leti na 14 međunarodnih i pet domaćih linija te će sa zagrebačke zračne luke imati više od 150 tjednih polazaka.


Značajan doprinos oporavku prometa na zagrebačkoj zračnoj luci očekuju i od kompanije Ryanair, koja je u lipnju počela prometovanje na dvije linije, iz Bruxellesa i Milana.

U posljednjem tjednu srpnja Ryanair će bazirati i svoj prvi zrakoplov u zagrebačkoj zračnoj luci te otvoriti još tri nove linije, a od 1. kolovoza još jednu, dok se početkom rujna u zagrebačkoj bazi očekuje i njihov drugi zrakoplov i otvaranje devet novih linija, kažu iz MZLZ-a.

Uz te dvije, ističu i letove kompanija TAP Air Portugala i Eurowingsa, koje također pridonose trendu prometnog oporavka s novim izravnim linijama, kao i nizozemski nacionalni prijevoznik KLM, španjolska Iberia i Vueling, British Airways, Turkish Airlines, a od rujna će to biti i Flydubai.

Ukupno planiraju da će u vršnom razdoblju sezone opslužiti između 90 i 100 dnevnih zrakoplovnih operacija, a Zagreb će u redovnom prometu biti povezan s ukupno šest domaćih i 42 međunarodna odredišta.

“S obzirom na ljetne najave, zagrebačka zračna luka nada se značajnijem oporavku. Intenziviranje prometa na postojećim linijama, dolazak novih zrakoplovnih prijevoznika i otvaranje novih linija iz Zagreba bit će snažan poticaj i turističkim i poslovnim putovanjima stranih i domaćih putnika koji ove godine imaju veći izbor destinacija”, zaključuju iz MZLZ-a.

Komentari