NACIONALNI STOŽER OBJAVIO NOVE PODATKE Imamo 71 novi slučaj zaraze, jedna osoba je preminula

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Stožer civilne zaštite RH u 14 sati održao je konferenciju za novinare, u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

U posljednja 24 sata potvrđen je 71 novi slučaj zaraze koronavirusom.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 753. Među njima su 132 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 8 pacijenata.

Od 25. veljače 2020. do danas ukupno su zabilježene 4993 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 141 preminula, a 4099 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 2878 osoba. Do danas su ukupno testirane 115 722 osobe, od toga 1632 u posljednja 24 sata.

Preminuo je jedan muškarac, 1941. godište, s opsežnim komorbiditetom, koji nije bio na respiratoru, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš.



Odgovor na prozivke predsjednika RH

Predsjednik Zoran Milanović nazvao je Nacionalni stožer civilne zaštite paraustavnim tijelom. Davor Božinović, šef Stožera, odgovorio mu je, dodavši kako može samo reciklirati sve ono što je već rekao.

“Stožer je utemeljen zakonom, taj zakon je predložila vlada Zorana Milanovića, a Sabor je usvojio. Jedine promjene koje su se dogodile vezane su za ovu pandemiju, a time je stožer izmjenama zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti dobio ovlasti da provodi mjere, a sve pod nadzorom vlade.

Da bude jasnije, mi smo danas imali sastanak s predstavnicima Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, s vodstvom Grada Sinja, s predstavnicima Viteškog alkarskog društva kako bi ragovarali o epidemiološkom okviru za organizaciju ovogodišnje Sinjske alke. Tu se razgovaralo o svim važnim momentima vezanim za organizaciju Alke, od samog trčanja do kasnijih svečanosti. Nekoliko smo sati razgovarali, nešto će uskoro biti stavljeno na papir.

Uz taj sastanak i sastanka s vodstvom ministarstva obrazovanja, mi smo cijelo jutro ovdje. U posljednjih nešto više od tjedan dana Stožer je dobio oko 800 upita lokalnih stožera, organizatora različitih događaja kako organizirati to što su naumili. Od 0 do 24 svaki dan razgovaramo kako odgovoriti tim zahtjevima. Okvir koji damo može se promijeniti u roku 24 sata. To znači brzo donošenje odluka, uključenost svih resora koji o tome imaju nešto reći.

Pokušavamo naći balans – da se aktivnosti održe, da gospodarstvo ne stane, da turizam ne stane… Rekao bih da je Hrvatska šampion u turizmu u ovom trenutku, ne samo u Europi”, rekao je Božinović, dodavši da svaki događaj moraju analizirati.

“Naši rezultati pokazuju da je ovo jedan od najboljih modela nošenja s viruom. Ovo je put koji je bio moguć zbog toga što sve što radimo komuniciramo s građanima.”, poručio je.

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

S područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 26 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 6 osoba, iz Sinja 10 osoba, iz Imotskog 2 osobe, iz Omiša 2 osobe, iz Solina 1 osoba, iz Trilja 1 osoba, iz Otoka 2 osobe i iz Muća 2 osobe.

Uz 26 novooboljelih pozitivna je i jedna osoba s područja Dubrovačko-neretvanske županije testirana u SDŽ.

Od 26 novooboljelih osoba njih 19 su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostalih 7 osoba epidemiološki obrađuje.14 pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split, a od toga se 2 osobe nalaze na respiratoru.

GRAD ZAGREB

U posljednjih 24 sata zabilježeno je 16 novozaraženih osoba od koronavirusa, potvrđeno je na konferenciji zagrebačko stožera.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano je 218 uzoraka, od kojih su četiri bila pozitivna. Tri su osobe s područja Ispostave Osijek, a jedna s područja Ispostave Beli Manastir.

U KBC-u Osijek hospitalizirana je 31 oboljela osoba, a dvije su na respiratoru. Tijekom posljednja 24 sata preminula je jedna osoba (1941. godište) s područja Osječko-baranjske županije, bila je hospitalizirana, liječena u respiracijskom centru te sa značajnim komorbiditetom.

11 novih kontakata je stavljeno u samoizolaciju, pa se danas sveukupno u samoizolaciji na području naše županije nalazi 290 osoba.

Policija je samoinicijativno provjerila 22 osobe u samoizolaciji i nije utvrdila kršenje, a dojava građana o kršenju mjere samoizolacije nije bilo.

ISTARSKA ŽUPANIJA

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 290 uzoraka briseva na covid-19, od kojih su 7 pozitivnih.

Tri osobe su iz samoizolacije. Kod 3 osobe radi se o uvezenom slučaju. Za jednu osobu u tijeku je epidemiološka obrada. U mjerama samoizolacije nalazi se 289 osoba.

Svi uzorci jučer uzeti iz Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula, negativni su.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 8 novih pozitivnih osoba na covid-19 ( 2 iz Vinkovaca, 2 iz Cerne, 1 iz Novih Jankovaca, 1 iz Antina, 1 iz Komletinaca i 1 iz Cerne/strani državljanin).

Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 376, od kojih je 171 osoba izliječena, a 3 osobe su preminule.

Trenutno je u županiji 11 osoba hospitalizirano zbog covid-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 139 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 5285.
U samoizolaciji na području županije je 588 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na covid-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 18 zdravstvenih radnika (5 liječnika, 8 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 48 radnika (8 liječnika, 13 medicinskih sestara/tehničara, 21 drugi zdravstveni radnika i 6 nezdravstvenih radnika).

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Nakon pet dana bez novozaraženih osoba, u posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije potvrđene su tri nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2, priopćio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 157, a 17 je  aktivnih slučajeva.

Hospitalizirane su dvije osobe, jedna manje u odnosu na prethodni dan. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području te županije 73 osobe, 23 manje u odnosu na prethodni dan.

Stožer Civilne zaštite Brodsko-posavske županije još jednom poziva sve građane na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za sprječavanje zaraze bolešću Covid-19.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, poručeno je.

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Dvadeset prvi dan zaredom nema novooboljelih osoba od covida-19 s područja Ličko-senjske županije.

Ukupno je oboljelo 30 osoba od covida-19 od čega je 29 osoba izliječeno te jedna osoba preminula.

U protekla 24 h testirane su 3 osobe.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 20 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije “COVID 19” kojom prilikom je u dva slučaja utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

Na području Primorsko-goranske županije danas je jedna novozaražena osoba koronavirusom i pet izliječenih prema podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

U županiji je 20 aktivnih slučajeva i 130 izliječenih. Ukupno do sada evidentirano je 152 slučaja oboljenja od covida-19, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA

Na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih osoba od covida-19. Broj trenutno aktivno zaraženih koronavirusom je i nadalje petnaest, a u samoizolaciji su 23 osobe, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. U posljednja 24 sata uzeti su uzorci od 39 osoba, rezultati su im bili – negativni. Broj testiranih na području VPŽ od početka epidemije je 2.099. Podsjetimo, od početka epidemije koronavirusa na području Virovitičko-podravske županije 28 je osoba zaraženo. Od toga, petnaest ih je trenutno aktivno, dvanaestero se oporavilo, a jedan muškarac je preminuo, priopćio je županijski stožer.

Komentari