Općinski radni sud u Zagrebu: smjena dr. Nogala bila je nezakonita, sud traži da ga se vrati na mjesto ravnatelja Srebrnjaka

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Općinski radni sud u Zagrebu donio je presudu prema kojoj je smjena bivšeg ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak bila nezakonita. Doktora Boru Nogala zbog toga treba vratiti na čelo bolnice, zaključio je sud, piše Večernji list, koji prenosi da je liječnik vijest o presudi dočekao komentarom kako ‘pravde, čini se, ipak ima’.

Riječ je o nepravomoćnoj presudi na koju bolnica ima pravo žalbe, pa još nije sigurno da će se Nogalo vratiti na mjesto ravnatelja Srebrnjaka. Ipak, on ovu odluku suda smatra ključnim korakom u, kako kaže, ‘borbi za bolnicu i istinu’. Dr. Nogalo je za Večernji kazao kako je posebno zadovoljan time što sada ima potvrdu da nijedan od razloga naveden za njegovu smjenu krajem prošle godine nije bio opravdan.

Sud vjeruje Nogalu

Boro Nogalo smijenjen je prije nešto više od godinu dana, početkom prosinca 2019. godine. Na teret mu je stavljeno to što je 2012. godine zaposlio nekoliko liječnika, a da pritom nije za to imao odobrenja Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba. U presudi koju je Nogalo primio jučer sud je kazao da se o novim liječnicima na Srebrnjaku odlučivalo na sjednicama Upravnog vijeća, piše Večernji list, koji iz obrazloženja presude prenosi i to da “sud nije u cijelosti poklonio vjeru iskazu svjedokinje Ane Stavljenić Rukavine”, predsjednice tog Vijeća.

Sudu je bio sporan navod Stavljenić Rukavine kako su razlozi za razrješenje Nogala bili i financijski gubici bolnice te to što Gradski ured za zdravstvo nije imao uvide u projekte bolnice. U obrazloženju presude navodi se kako je posao Upravnog vijeća, “a svjedokinja mu je predsjednica”, da “raspravlja i odlučuje o izvješćima ravnatelja najmanje svaka tri mjeseca”. Zbog svega toga sud je povjerovao Nogalu da je nove liječnike zapošljavao u dogovoru sa Stavljenić Rukavinom i dogradonačelnicom Jelenom Pavičić Vukičević.



Što se tiče optužbi vezanih za navodne financijske gubitke, sud je kazao kako je “nemoguće ispitati odluku u dijelu u kojem se navodi da je u obavljanju djelatnosti nastao gubitak jer nije konkretizirano koji je to gubitak, u kojoj visini i od kada isti datira”, prenosi Večernjak. Osim zadovoljstva presudom, dr. Nogalo je u razgovoru izrazio i razočaranje zbog toga što mu se čini da je propao projekt translacijske medicine za koji je povučeno 60 milijuna eura iz fondova EU, piše Telegram.

Komentari