Opačak: Vladino popuštanje mjera doslovni je pokazatelj da je činovnička mafija preuzela stvar u svoje ruke

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je tri faze mjera koje će povremeno i postupno popuštati. U emisiji Zoom, urednice i voditeljice Hane Tabaković gostovao je glavni urednik portala Otvoreno Marijan Opačak koji je komentirao te mjere, ali i trenutnu gospodarsku i političku situaciju.

“Izgledalo je kao da se napokon vraćamo u normalu. Vlada je nakupila na brzinu nešto, donijela je odluku o nečemu što će naravno trebati doraditi i popraviti i to je u biti normalno. Oni su nabacali ‘nešto’ što smatraju da je ispravno”, rekao je Opačak.

Dodao je kako će se još odlučiti hoćemo li ili nećemo nositi zaštitne maske, hoće li ili neće djeca ići u školu… a Vlada u biti nije donijela ništa. Samo su izrekli tri datuma kada bi nešto moglo biti.

“Iznenadilo me kada je Plenković poslušao Glas poduzetnika i kad se maknuo sa strane i pustio stručnjacima da vode glavnu riječ. Sad me neugodno iznenadio jer je ovaj dokument kojeg su ‘velebno’ donijeli, doslovni pokazatelj da je ona činovnička mafija koja je ustvari ‘vlada u vladi’, jer ne donose ministri sami odluke, ponovno preuzela konce u svoje ruke“, istaknuo je Opačak.



“Ovo je pokazalo da su opet tamo nekakvi lobisti donijeli odluke tko će i što će raditi. Svi znamo da su ti savjetnici po ministarstvima nekadašnja ekipa koja je radila u komori ili je došla iz komore njih savjetovati jer su sposobni za savjetovati poduzetništvo. To me jako neugodno iznenadilo, da Plenković uopće nema sluha. Vraćamo se na staro“, naglasio je Opačak.

Osvrnuo se na rad trgovina te rekao kako je razmišljao o tome kako je trebalo zaštititi najstarije i najmlađe, a svi ostali koji su mogli raditi trebali su ići na posao.

Upitao se kako to da su radili neki trgovački centri, a primjerice trgovine informatičkom opremom nisu. Zbog čega takve trgovine nisu radile?

Na primjedbu voditeljice da nam više nije trebao državni pečat i sve se prebacilo online, Opačak je rekao da će se to ponovno vratiti jer su izbori blizu i ova te neka buduća vlada neće nastaviti koristiti online poslovanje.

Upitala ga je misli li da bi se izbori trebali održati prije ljeta ili potkraj godine?

“Mislim da bi bilo odlično da za 10 do 15 dana proglase raspuštanje Hrvatskog sabora i nakon toga se raspišu izbori. No, zašto idemo na prijevremene izbore? To bi bilo odlično za HDZ jer bi možda dobili pet mandata više, ali to bi im se isto tako lako moglo obiti o glavu”, rekao je Opačak.

Objasnio je kako sada nitko od poduzetnika koji su se udružili i glasni su u svojim zahtjevima te komuniciraju s onim medijima koji nisu od Vlade dobili novac za “pisanje lijepih vijesti o epidemiji”, traže reforme.

Moglo bi se HDZ-u obiti o glavu, ako Vlada ne provede ni jednu reformu koju traže poduzetnici.

“Ni jedna vlada od 1999. do sada nije napravila reforme. Prije nekoliko godina bio je izračun da nas političari i ostali zaposleni u jedinicama lokalne uprave i samouprave koštaju 4,5 posto BDP-a. Od tada do danas, broj tih službenika i javnih namještenika je porastao za gotovo 60 posto. Nas kompletan pad u recesiji košta kao kompletan broj svih tih službenika koje smo u doba koronakrize izbjegli jer smo sve mogli riješiti online. Sve smo tako mogli riješiti prije 12 godina kada je počela zadnja kriza“, istaknuo je Opačak.

Da je Plenković napravio samo pola reformi bilo bi dobro. Neke od njih su – naplata PDV-a po naplaćenom računu, ukidanje općina, ukidanje parafiskalnih nameta… HDZ ne želi raditi reformu, Plenković ne može ukinuti općine i županije kada su šefovi tih općina i županija oglasali za njega.

“Oni su uhljebili na tisuće ljudi, a od 160.000 državnih službenika, umjesto 90 posto njih može raditi aplikacija”, rekao je Opačak.

Zahvaljujući predsjednikovoj izjavi u Jasenovcu, ponovno se aktualizirala tema ustaša i partizana, rekla je voditeljica. Upitala ga je kako gleda na izjavu Milanovića ali i Plenkovića, koji je rekao da ne treba dizati tenzije i nije potrebno komentirati.

“Plenković je sada u ulozi pomiritelja nacije. Ima veliku potporu, preko 50 posto i sada gradi na tome. Stoga nema potrebe to komentirati. Što se tiče Milanovićeve izjave o bacanju HOS-ove ploče, bilo je samo pitanje vremena kada će on nešto ‘bubnut’. Smatram da je to što je rekao krivo. To je isto kao da je rekao da je Krešo Beljak, koji tvrdi da je bio pripadnik HOS-a, ustaša. S druge strane, istom logikom možemo onda reći da se Milanović i Vučić slažu kada se govori da je Hrvatska vojska, ustaška vojska, jer su pripadinici HOS-a ušli u Hrvatsku vojsku.

Hoćemo li onda reći da je Milanovićev prijatelj Ante Kotromanović, koji je pjevao pozdrav ZDS, isto ustaša? Fred Matić, je li on isto ustaša? Devedesete su bile teške godine. To Milanović ne zna jer je bio u inozemstvo. U takvom vremenu ljudima svašta izađe iz usta, kao što je izlazilo vjerojatno i sa suprotne strane, pa ljudi danas ne misle tako”, rekao je Marijan Opačak.

Smatra kako je trebao pričati o gospodarstvu i trenutnoj situaciji, baviti se nečim korisnim. Dodaje da je izjava bila uvredljiva za sve branitelje i da nema potrebe za time, pogotovo ne sada.

Komentari