ONLINE NASTAVA Divjak: Svaki učenik će imati svoje virtualno mjesto u učionici koju će voditi njihovi nastavnici

Odluku da se zatvore sve škole na razini države još čekamo. Fakulteti diljem zemlje samoinicijativno prekidaju predavanja, a krizni stožer tvrdi da prati situaciju, te da će prvo ako bude potrebno ključ u bravu staviti škole u Primorsko-goranskoj županiji.

No, svima su poslane upute kako virtualno predavati. Ne i tko će i kako riješiti problem roditelja koji će za najmanje dva tjedna morati osigurati uvjete za školu u kući. O tome će se tek raspravljati. Prva pokusna virtualna učionica kreće u petak ujutro, testirat će ju više od 20.000 učenika iz Istre. Niži razredi putem javne delakovidnice, a stariji putem interneta.

Škole u Istri se zatvaraju, a nastava se seli u domove: na kauče, laptope i tablete.

U jednoj pulskoj obitelji dvije su školarke. Od sada će matematiku i njemački učiti virtualno. Dakle, niži razredi na televiziji neće gledati crtiće nego nastavu, a stariji će učiti putem tableta.



IZVANREDNE MJERE U ISTRI Zatvorene škole i vrtići, ugostitelji će raditi samo do 18 sati

Virtualne zbornice i učionice

“Samo će nam na naš mail na tablete poslati zadatke, onda bismo ih trebali rješavati, ali ispite nećemo imati zato što nije fora, možemo gledati u knjigu. Tablete su dobili samo peti i sedmi razredi”, rekla je učenica iz Pule, Helena Posarić.

Doma ostaju i studenti. Pražnjenje učionica zasad je najdrastičnija mjere borbe protiv koronavirusa koju je istarski stožer tražio danima.

“Po ocjeni struke i svega onoga što smo vidjeli djeca su odličan vodič i prijenosnik virusa. Preko djece se on najlakše i najbrže prenosi. U jednoj školi vi imate 700 do 800 ili tisuću djece i puta četiri ili pet članova te obitelji”, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije, Dino Kozlevac.

Ukoliko dođe do sličnog scenarija i u ostatku države nastave će izgledati moderno i virtualno uz pomoć digitalnih nastavnih materijala.

“Ono što smo tražili od škola je da se formiraju virtualne zbornice i učionice. Svaki učenik će imati svoje virtualno mjesto u učionici koju će voditi njihovi nastavnici. Mi smo osigurali video resurse u obliku videa od 20 do 30 minuta”, rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Prisilna digitalizacija

Koronavirus u hrvatske učionice donio je prisilnu digitalizaciju.

“Međutim, meni kao ravnatelju ono sve što piše da bi trebalo biti gotovo do ponedjeljka se čini neprovedivo. Taj rok će trebati biti dulji da bi se to napravilo”, rekao je ravnatelj OŠ Milana Langa Bregana, Igor Matijašić.

Za sada će samo Istrijani učiti putem dalekovidnice. Krizni stožer kaže da još nema razloga za zatvaranje škola u ostatku zemlje, ali škole za nastavu putem tva i intereta moraju biti spremene, pišu Vijesti.hr.

Markotić o zatvaranju škola: Istra je jako blizu Italiji, dva pacijenta u Puli nemaju nikakve simptome

Komentari