OLUJA U OSIJEKU, više od 300 poziva na 112, vjetar odnio limeni krov, ali još nije gotovo…

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

U Osijeku je nevrijeme prouzorčilo zastoj tramvaja, kolnici su potopljeni. Jako nevrijeme otkinulo je krov sa zgrade, a služba poziva za hitne slučajeve 112, zaprimila je čak preko 300 poziva.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas, 17. srpnja, narančasto upozorenje u većem dijelu unutrašnjosti te crveno upozorenje za sutra, 18. srpnja, za područje osječke regije, javlja HRT.

“Užas jedan. To je lomilo, padalo, stvarno je bilo grozno. Ja sam morala sve zatvarati, meni je u kuhinji procurilo. To je grmilo, sijevalo na sve strane. Eno meni je u dvorištu slomilo dolje”, rekla je Ljubica Švitek.

Priopćenje je izdala i Civilna zaštita Republike Hrvatske:


“Za danas je na području osječke, zagrebačke, karlovačke i gospićke regije izdano narančasto upozorenje zbog kiše. Očekuju se lokalno izraženi pljuskovi i grmljavina. Moguće su bujične i urbane poplave.

Također je izdano i žuto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme u unutrašnjosti zbog veće količine oborine koja može pasti u kratkom vremenu, na Jadranu zbog lokalnih nestabilnosti te za vjetar na sjevernom Jadranu gdje je od sredine dana moguća jaka bura i sjeverni vjetar, podno Velebita s olujnim udarima.

Budite na oprezu i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika.

Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Meteoalarm izdao narančasto upozorenje za Slavoniju

Za nedjelju 18. srpnja,​ za područje osječke regije izdano je narančasto upozorenje zbog lokalno obilne kiše, uglavnom u Posavini. Moguće su urbane i bujične poplave. Očekuje se količina oborine 60-90 mm.

Poduzmite mjere kako biste se zaštitili. Djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih službi. Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija. Vjerojatni su veći prekidi u prometovanju te prekid i gubitak energije, komunikacije i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Narančasto upozorenje na obilnu kišu izdano je u zagrebačkoj, karlovačkoj i gospićkoj regiji. Očekuje se količina oborine između 30 i 90 mm. Moguće su bujične poplave. Žuto upozorenje izdano je za izraženije pljuskove s grmljavinom u kninskoj, splitskoj i dubrovačkoj regiji te žuto upozorenje za vjetar na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana mogući su olujni udari bure.

Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom”.

Komentari