Ogromna eksplozija 20 kilometara od iranskog glavnog grada, analitičari vjeruju da se radi o izraelskom kibernetičkom napadu

screenshot

Stižu izvješća o ogromnoj eksploziji u Iranu u petak. Eksplozija se dogodila u iranskoj tvornici raketa, te je uzdrmala glavni grad Teheran i uzrokovala ogromnu vatrenu kuglu koja je obasjala noćno nebo.

Eksplozija se dogodila u planinama Alborz 20 kilometara istočno od grada za koje analitičari vjeruju kako skriva sustav podzemnih tunela, te kako se upravo tamo nalazi postrojenje za proizvodnju raketa, što je ključni cilj izraelske obavještajne službe, te zbog toga se vjeruje kako je eksplozija rezultat sabotaže.

Što je eksplodiralo ostaje nejasno, kao i uzrok eksplozije.

“Iako su u Iranu ovakve nesreće česte, konsenzus analitičara je kako je ovo kibernetički udar Izraela na Iran”, rekao je dr. Theodore Karasik, viši savjetnik u Gulf State Analytics u Washingtonu, DC. Kibernetički rat između Irana i Izraela nije nova pojava.



 

Međutim, glasnogovornik iranskog ministarstva obrane Davoud Abdi izjavio je u petak na državnoj televiziji da se eksplozija dogodila u skladištu plina u koji nema veze s vojskom.

Dodao je da su vatrogasci ugasili požar. U toku su istrage kako bi se utvrdio uzrok incidenta. Nisu prijavljene žrtve, dodao je.

Postrojenje, koje ima skriveni sustav podzemnih tunela, proizvodi i ispituje topničke rakete i balističke i krstareće rakete. Satelitske fotografije na toj lokaciji pokazuju na stotine metara crne spaljene zemlje.

Iranska državna televizija rekla je kako je eksploziju uzrokovalo curenje plina, ali nije objasnila zašto je požar gasila vojska, a ne civilni vatrogasci. Čini se kako je eksplodiralo postrojenje kojim je upravljala industrijska grupacija Shahid Bakeri, a koja proizvodi vojnu opremu.

Američka obavještajna agencija kaže kako Iran ima najveći program podzemnih postrojenja na Bliskom Istoku, piše WTX News.

 

 

Komentari