Odvjetnik Galić o problemu obnove nekretnina sa zaštićenim najmoprimcima: Vlasnici se opravdano bune, obzirom da i dalje snose troškove za održavanje nekretnina koje uopće ne koriste

Pisali smo ranije o problemu obnove Zagreba i godinu dana nakon potresa, gdje su se u nemogućoj situaciji našli vlasnici nekretnina oštećenih u potresu u kojima se nalaze zaštićeni najmoprimci, te samim time vlasnici ne mogu u njih ući, ali su zato prema Zakon u obnovi prisiljeni sufinancirati obnovu 20 posto.

O tom problemu za portal Otvoreno dao je svoj komentar i odvjetnik Filip Galić

“Proceduru obnove koči dobrim dijelom i nerazjašnjeni vlasničkopravni odnosi kojih nedvojbeno ima, pogotovo u užem centru Zagreba”, kaže Galić.

Galić ističe kako je velika kočnica u obnovi Zagreba i problem vlasnika nekretnina kojima do danas nije riješeno pitanje povrata imovine, dok kod onih čije je vlasništvo riješeno imaju problema sa zaštićenim najmoprimcima zbog kojih nemaju pristup svojoj nekretnini.



“Iako je posljednjih godina učinjeno dosta da se odrede vlasnici, ponegdje nisu riješena pitanja povrata imovine, odnosno, ti postupci nisu pravomoćno okončani. Drugi problem predstavljaju i odnosi vlasnika i zaštićenih najmoprimaca, koji su odlukom Ustavnog suda od 14.09. nanovo zakomplicirani”, ističe odvjetnik.

Stoga Galić smatra kako vlasnici s pravom nisu zadovoljnom ovakvim stanjem, pogotovo kada se uzme u obzir kako su obvezni ući u sufinanciranje obnove s 20 posto sredstava, dok i ovako snose troškove za održavanje nekretnina.

“Vlasnici se opravdano bune, obzirom da i dalje snose troškove za održavanje nekretnina koje uopće ne koriste i do kojih ne mogu doći. Pitanje je hoće li ikada. Nije moralno da oni koji ne mogu uživati svoju imovinu ili ju ekonomski iskorištavati, da sufinanciraju obnovu, a koji trošak neće biti simboličan”, zaključuje Filip Galić.

Tajnik Udruge ‘vlasništvo i posjed’ Josip Hrastić o problemu obnove stanova u kojima su zaštićeni najmoprimci: Država sada praktički prisiljava vlasnike da sa 20 posto učestvuju u obnovi

Komentari