Odvjetnica Alaburić: Kritika vladajućeg HDZ-a nije govor mržnje, nego sloboda govora

“Kritika vlasti i vladajuće stranke se ne može smatrati govorom mržnje i spada u slobodu govora”, rekla je odvjetnica Vesna Alaburuć, dobra poznavateljica medijskog zakonodavstva u EU. 

Ugledna odvjetnica komentirala je pop-up Index-a te najavu HDZ-a i čelnika te stranke kako že poduzeti pravne korake protiv Indexa.

“Ovo apsolutno nije govor mržnje. Ovaj pop-up spada u kategoriju političkog komentara aktualne vlasti, nikako se ne može smatrati govorom mržnje, niti je to diskriminatorni govor mržnje, odnosno rasistički govor, u klasičnom pravnom značenju tog pojma. Smatram da se zbog tog pop-upa protiv Indexa ne može osnovano pokrenuti nikakav sudski postupak. Dakle, to je jedan od načina izražavanja kritike vlasti koji je zaštićen pravom na slobodu govora u svakoj demokratskoj zemlji”, komentirala je odvjetnica Vesna Alaburić  HDZ i optužbe čelnika te stranke kako Index i kafić Three Monkey diskriminiraju tu stranku.

“Govor mržnje je mrzilački govor prema određenim ranjivim društvenim skupinama, koje karakterizira neka objektivna značajka poput rase, vjere, etničkog podrijetla, nacionalne pripadnosti, rodne pripadnosti, spolne orijentacije ili bilo kakvog drugog sličnog obilježja. Dakle, govorom mržnje se ne može nikada smatrati kritika vladajuće stranke, kritika vlasti, ma kako grubim, pa čak i mrzilačkim tvrdnjama ta kritika bila izražena. Govor mržnje, u ovom smislu kako sam ga definirala, naziva se i rasistički govor, a razno-razni oblici izražavanja nevoljenja, mržnje ili kritike prema aktualnoj vlasti spadaju u set zaštićenog prava na slobodu govora, kritičkoj javnog dijaloga i prava na kritiku vlasti.”



“Status riječkog ugostitelja nije diskriminacija HDZ-ovaca”

Status Tomislava Kovačevića, vlasnika kafića Three Monkeys, u kojoj kaže da HDZ-ovci nisu dobrodošli u njegov objekt, nije diskriminacija, kaže Alaburić za Index.hr.

Objasnila je i zašto smatra da se u ovom slučaju radi o kritici vlasti:

“Po mom mišljenju to nije diskriminacija. Taj status gospodina Kovačevića ima otprilike 35 redaka i počinje i završava na način da je potpuno jasno da on izražava žestoku kritiku aktualne vlasti i njezine politike u vrijeme pandemije, posebno prema ugostiteljima. Vidite da je čovjek totalno razočaran time, vjerojatno je bio na rubu bankrota i tko zna u kakvim je dugovima zbog takve politike i sve što je rekao je zapravo kritika vlasti. Za ovaj izričaj da HDZ-ovci nisu dobrodošli je iz konteksta potpuno jasno da se radi o kritici vlasti, a ne o nekoj ozbiljnoj misli da se zabrani nekom građaninu da dođe u kafić i uzme što god želi. Ne radi se o nikakvoj zabrani dolaska. Za mene je ovo kritika vlasti”, kazala je Vesna Alaburić.

 

Komentari