Održana 20. Povorka ponosa u Zagrebu, Tomašević: Napredovali smo. Ovo je prvi put da gradonačelnik dolazi na Pride

Tomislav Tomašević Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Održana je 20. Povorka ponosa uz geslo ‘Prajd zauvijek’ u Zagrebu. Oko dvije i pol tisuće sudionika je sudjelovalo. Okupljanje LGBTIQ osoba započelo je ispred zagrebačkog muzeja Mimara, na Rooseveltovom trgu u Zagrebu. Sudjelovao je i gradonačelnik Tomislav Tomašević. 

Među okupljenima su bili i saborski zastupnici Sandra Benčić, Peđa Grbin, predsjednik zagrebačke gradske skupštine Joško Klisović.

“Napredovali smo. Ovo je prvi put da gradonačelnik dolazi na Pride u Zagrebu. Bio sam prvo kao građanin, pa kao zastupnik, i evo sad kao gradonačelnik. Želimo kao nova vlast pokazati da nitko ne smije biti diskriminiran na bilo kojoj osnovi”, rekao je Tomašević.

Osim zastava duginih boja, nose su transparente, poput ‘Ljubav ne pita što je ispod haljine/hlača’, ‘I pederi su radnici’, ‘Prožeta homoseksualnosti od glave do pete’.



U proglasu, iz udruge Zagreb Pride ističu da su prvom povorkom, koja se u Zagrebu održala 29. lipnja 2002., transrodne, interspolne, nebinarne, rodno varijantne, aseksualne, panseksualne, biseksualne i kvir osobe, gejevi i lezbijke izašli zauvijek iz tišine i prestali biti nevidljivi.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

“Naših dvadeset prajdova proširilo je prostore slobode za LGBTIQ zajednicu. Ali i mnogo više od toga. Naših dvadeset prajdova učinili su naš grad i našu Republiku boljim, demokratičnijim, radosnijim mjestom za život svih građanki i građana. Šireći prostore naše slobode, učinili smo slobodnijim čitavo društvo”, ističu i dodaju da njihove borbe nisu završene.

Sudionici moraju imati covid potvrde

Organizatori ističu da će se cijeli skup, od okupljanja ispred Mimare do programa u Parku Ribnjak održavati sukladno epidemiološkim uvjetima, pa će pristup u povorku i na skup na Ribnjaku imati isključivo osobe s valjanom EU-ovom digitalnom covid potvrdom. Valjanost potvrda provjeravat će redari, a sudionici su dužni držati razmak od 1,5 metra uz preporučeno nošenje zaštitnih maski.

Povorka će se kretati centrom grada po trasi dugoj 2,3 kilometra sve do parka Ribnjak gdje će se održati politički prosvjedni skup ‘Dvadeset prajdova zajedno u drugarstvu i otporu’. Nakon toga, u zabavnom programu od 18 do 20 sati na Ribnjaku nastupaju House of Flamingo, Senidah, Željka Ru. i Tajga&Tundra.

Komentari