ODGAĐAJU LI SE IZBORI? Ustavni stručnjak otkriva kakva je praksa u izvanrednoj situaciji

Povećanje broja oboljelih od koronavirusa, mogao bi, ali ne mora utjecati na datum održavanja parlamentarnih izbora koji su na rasporedu 5. srpnja. No, koliko dugo Hrvatska može funkcionirati bez prave Vlade i tko bi bio zadužen za što, do sada su bile nepoznanice koje nisu ulijevale neku nadu.

Komentirao je to na svojem Facebook profilu Mato Palić, ustavni stručnjak i profesor na Pravnom fakultetu u Osijeku.

“Mogu li se odgoditi izbori koji su raspisani za 05. srpnja 2020. godine? Mogu. Kako? Odluku o raspisivanju izbora je sukladno Ustavu RH donio Predsjednik RH Zoran Milanović. To znači da je isključivo on ovlašten eventualno donijeti novu odluku u kojoj bi se kao dan održavanja izbora definirao neki drugi datum. Trebaju li se odgoditi izbori? U ovom trenutku za to nema potrebe. Kako bi oni bili legalni nužno je da se za njiihovo provođenje osiguraju uvjeti kako bi sukladno Ustavu RH i međunarodnim dokumentima koji su na snazi oni bili slobodni i pošteni. To znači da je obveza vlasti i državnih tijela da osiguraju sve potrebne pretpostavke kako bi birači mogli ostvariti svoje biračko pravo na takav način da se ne izlažu ozbiljnom riziku za zdravlje. To znači kako je, a u slučaju potrebe, uvođenje ograničenja važno ostvariti tako da su ona najmanja kako bi se omogućila prvo zaštita zdravlja i drugo ostvarenje političkih prava zajamčenih Ustavom. Što ako se ipak odgode? Ništa strašno se neće dogoditi”, smatra Mato Palić.

“!Vlada RH ima ovlasti koje proizlaze iz Ustava RH i čitavog niza zakona i temeljem tih ovlasti upravlja Hrvatskom. Kada prestaje mandat ovoj Vladi RH? Imenovanjem nove (neovisno tko će u njoj biti) nakon konstituiranja Hrvatskoj sabora ili imenovanjem privremene nestranačke (ovlašten PRH pod određenim pretpostavkama). Što ukoliko treba zbog gospodarske situacije obaviti rebalans proračuna? Ništa. Hrvatski sabor se može sazvati na izvanredno zasjedanje i o tome donijeti odluku. Dakle, naš ustavnopravni sustav ima rješenje za svaku situaciju i sve moguće varijante koje se mogu pojaviti i nema nikakvog razloga za brigu ili strah”, zaključio je Palić.



Komentari