Odbor za pravosuđe o kandidatima za Vrhovni sud: Trebalo bi ih sve pozvati na sjednicu kako bi predstavili svoje programe

Zlata Đurđević Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Danas se održava sjednica Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora, na čijem je dnevnom redu izbor predsjednice/ka Vrhovnog suda RH, odnosno davanje mišljenja o kandidatima koji su se prijavili na javni poziv Državnog sudbenog vijeća za tu dužnost.

Kandidata Saboru predlaže predsjednik Republike, uz prethodno savjetodavno mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe i opće sjednice Vrhovnog suda, na kojoj nije podržan ni jedan od pet prijavljenih kandidata.

Kandidati su, podsjetimo, Zlata Đurđević, Lana Peto Kujundžić, Šimo Savić, Snježana Rizvan i Boris Vuković.

Na sjednicu Odbora došla je Zlata Đurđević. Izuzet će se iz glasovanja i rasprave o njezinom programu, napustit će prostoriju, rekla nam je kratko uoči sjednice.



Članovima Odbora prvi se obratio Mostov Nikola Grmoja.

“Ima li sve ovo smisla jer svi znamo da nijedan od ovih kandidata neće biti izabran bez dogovora predsjednika i premijera. Ja mislim da ima smisla, jer možemo barem načelno raspraviti što treba mijenjati u hrvatskom pravosuđu, što su kandidati ponudili u programima…”, kazao je.

Dodao je da treba saslušati kandidate jer “ova procedura i trakavica koja predugo traje zbog neodlučnosti dvojice glavnih ljudi u državi”.

“Sve kandidate pozvati na sjednicu”

Zastupnica Kluba Zeleno-lijevog bloka, Sandra Benčić, ukazala je na nejasnoće što u ovoj situaciji činiti.

“Mislim da smo za početak svim kandidatima dužni ispriku zbog načina na koji se, posebno neke od njih, koristilo za političke obračune”, poručila je.

SDP-ov Peđa Grbin rekao je da je zakon koji je uredio izbor predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda nedorečen.

“Mislim da bi trebalo pozvati sve kandidate na sjednicu kako bi oni predstavili svoje programe”, rekao je Grbin, prenosi N1

Komentari