OD VRATA DO VRATA Pokrenuta dodatna akcija u cilju cijepljenja starijih osoba

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

U cilju povećanja cijepljanja starijih osoba pokrenuta je dodatna akcija patronažne službe, odnoso 1200 patronažnih jedinica. 

“Pokrenuli smo dodatnu akciju patronažne službe da idu od vrata do vrata ako treba i podsjećaju starije na važnost cijepljenja”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Obvezno cijepljenje

Komentirao je i moguće uvođenje obveznog cijepljenja te je rekao da su sve opcije na stolu.

“Niz faktora utječe na to koju ćemo opciju odabrati. Prvenstveno su to epidemiološki elementi. Sad dominirapametna upotreba covid potvrda. To možemo upotrijebiti da se održi sigurnost obavljanja funkcija u bilo kojem sektoru. Obveza u ovom trenutku nije opcija. To omogućuje i onima koji se neže cijepiti konstantno testiranje i provjeravanje za covid potvrdu. S obzirom na sadašnjem elementu većina u Europi razmišlja o pametnoj upotrebi tih potvrda, a ne obaveznom cijepljenju. No, ako dođe do opterećenja zdravstvenog sustava, sve su opcije otvorene”.



Osvrnuo se i na novu epidemiološku karta gdje smo i dalje na vodećem mjestu u usporedbi s drugim državama.

“Ostali smo u narančastoj zoni i bilježimo najmanji dnevni rast novozaraženih. To je jako važno. Razlog je za zadovoljstvo i oprez. Trenutno je u Hrvatskoj preko milijun i sedam tisuća turista. Moguće brojke nas ponovno vode prema poziciji šampiona turizma, no sad moramo biti šampioni sigurnosti. Ono što sad uložimo u kontekstu jačanja Hrvatske kao sigurne destinacije, kapitalizirat ćemo u trenutku kad drugi muku muče s porastom broja oboljelih i hospitaliziranih”.

Odštete i podizanje tužbi

Rekao je da zasad nema tužbi prema zdravstvenim ustanovama.

“KBC-u Zagreb je stigao odštetni zahtjev obitelji koji smatraju da se preminuli zarazio covidom u bolnici. Rekli su da su poštovane sve epidemiološke mjere i ako se desi neki pravni postupak u smislu tužbe, obavijestit će me, no sad to nije tako. Vjerojatno je moguće očekivati tužbe, no otpočetka pandemije ponašali smo se sukladno preporuama HZJZ-a, a to je uključivalo i siguran rad u bolnicama. Pacijenti su brzim testom bili negativni, a razvili su pozitivitet, no mi ne možemo točno znati zašto i kako. Zato smo tražili upute kako se u takvim situacijama ponašati da sustav bude siguran”.

Produžuju se mjere

Mnistar Davor Božinović rekao je da se o produžuju četiri mjere koje će vrijediti do 15. kolovoza, odnosno nošenje maski, posebna organizacija rada za trgovinu, način organizacije javnog prijevoza, te ograničavanje okupljanja.

“Osim produženja primjene okupljanja, djeca mlađa od 12 godina na svadbu i slično ne moraju imati covid potvrdu”. Sve odluke se primjenjuju na području cijele Hrvatske, na području jadranskih županija na snazi su strože mjere, donesene 23. srpnja.

Alemka Markotić je komentirala izviješće prema kojim se delta varijanta širi brzo poput vodenih kozica.

“Brže širenje delte uzrokovalo je ovako brzi pobol i sad već preko 80 posto infekcija je zbog delta varijante. Usporedba s vodenim kozicama može stajati, vjerojatno do kraja ovog dijela četvrtog vala ćemo imati i druge usporedbe. Oba se virusa prenose kapljičnim putom. Iz izvješća dosad znamo da delta nema specifičnih simptoma, a brzo širenje rezultirai time da veći broj ljudi razvije kliničku sliku, oko 10 do 20 posto će biti hospitalizirani, teže oboljeti. Kad imamo velike brojeve, imamo veći broj onih u bolnici i na respiratoru”.

 

 

Komentari