Od danas možete zatražiti covid-potvrdu, evo koji je postupak

Covid-potvrda Foto: Index

Digitalne zelene potvrde izdaju se od danas, 1. lipnja, u Hrvatskoj. Ovu odluku donijela je vlada u ponedjeljak na sjednici. 

Osim olakšavanja kretanja građana prilikom prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske, ali i graničnih prijelaza država članica EU s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi, tzv. covid-putovnice moći će se koristiti i u druge svrhe, sukladno odlukama Stožera civilne zaštite koje se donose sukladno Zakonu za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

EU digitalnu covid-potvrdu izdaje Ministarstvo zdravstva. Potvrdu se može zatražiti online putem portala e-Građani ili fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. HZZO potvrdu izdaje u papirnatom obliku ili je dostavlja elektroničkom poštom.

Neovisno o verziji, potvrda sadržava QR kod s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde.



I s jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze može se zatražiti potvrda, ali to ne znači da se može ući u željenu zemlju EU budući da većina zemalja kao uvjet ima dvije doze cjepiva, i određeni protok vremena nakon primitka dvije doze.

Za potvrdu treba podnijeti zahtjev u sustavu eGrađani, zatim se kreira zahtjev, a njegov status se može provjeriti u sustavu, piše Index.

Komentari