Od 1. ožujka otvaraju se terase kafića, sajmovi…?

Sajam/ilustracija Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Novi, blaži set mjera stupio je na snagu u ponedjeljak, a sad se razgovara o sljedećim koracima, koji će, dakako, ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Ako se trenutni trend epidemije nastavi, a on je već dulje vrijeme u silaznoj putanji, ugostiteljskim objektima dozvolit će se rad na terasama, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Tako bi od 1. ožujka cijela Hrvatska imala otvorene terase, a uz njih bi se otvorili i sajmovi na otvorenom, javlja Jutarnji list.

Dakle, uz ovakav trend, to bi bilo gotovo sigurno, no ono na čemu se lome koplja i čemu se epidemiolozi žestoko protive su zatvoreni prostori, bilo da je riječ o ugostiteljskim objektima ili o otvaranju sportskih dvorana i sportu u zatvorenim prostorima.

I član Vladina Znanstvenog savjeta, genetički epidemiolog i predstojnik Katedre za Javno zdravstvo Medicinskog fakulteta u Splitu Ozren Polašek za N1 je je rekao da se nazire novo, blago, otvaranje.



“Trenutno smo u prilično dobroj epidemiološkoj situaciji i definitivno se nazire trend smjer otvaranja. Ono što nas zabrinjava je da u zemljama u okruženju imaju neke situacije koje su malo kompliciranije, imaju prošireniju epidemiju i imaju novi soj. Zato se nitko sad ne usudi reći da idemo u veliko otvaranje, ali definitivno u smjeru otvaranja s nekom pojačanom pažnjom zbog pojave novog soja”, kazao je Polašek i dodao:

“Gotovo da više nema dobrih odluka jer svaka odluka na neki način nekome šteti. Mislim da nam psihološki treba otvaranje, ali to mora biti dozirano i pažljivo jer ne želimo sada ponovno riskirati novo širenje i novi val.”

Komentari