Obuljen: Neće biti nikakvog ataka na medije, jasna je nadležnost ministarstva

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Aktualna ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek bila je gošća Dnevnika. Na početku se osvrnula na to zašto se Ministarstvu kulture sada u naziv dodaju i mediji.

“Nekoliko je razloga. Dugo su postojale inicijative, s obzirom na to da ministarstvo pokriva područje medija i da se taj dio posebno istakne. Mi imamo normativni okvir i za audovizualnu djelatnost, preuzeli smo i nadležnost za osmišljavanje politika u području autorskih prava”, rekla je.

Rekla je kako neće biti nikakavog ataka na medije i kako je nadležnost ministarstva vrlo jasna.

U mandatu su se najviše bavili dvama propisima

Ministrica je kazala kako su se najviše u ovom mandatu bavili dvama propisima.



“U prvom redu audovizualnim djelatnostima, a bavili smo se i Zakonom o elektroničkim medijima. Mi smo radili na nacrtu medijske strategije, kao jednom sažetijem dokumentu. Mi ćemo u raspravu nakon što bude usvoje nacionalna razvojna strategija”, ističe Obuljen Koržinek.

Naglasila je kako je kontinuirano ulaganje u medijsku pismenost jako važno za naše društvo.

O neimenovanim izvorima

“Neimenovani izvor postoji kao termin, pojam i kao metoda jako dugo u medijima i u novinarstvu. Gdje se primarno štitilo izvor zbog osjetljivosti temi. Prečesto imamo neimenovane izvore, pogotovo sad kad se sastavlja Vlada”, komentirala je ministrica Obuljen Koržinek.

O sastanku Milanovića i Plenkovića na kojem je Plenkoviću uručen mandat za sastavljanje Vlade, kaže: “Ako su dvije osobe na tako visokoj dužnosti razgovarale u četiri oka, onda je jedino relevantno ono što su rekli nakon sastanka u izjavama za medije”.

Ministrica je otkrila i tko od političara uživa u umjetnosti.

“Predsjednik Hrvatskog sabora je čak i više u kazalištu nego ja. Dolazi uvijek tamo s članovima svoje obitelji. Neke ćete češće vidjeti na izložbama, neke u kazalištu, neke na koncertima. Ja se uvijek radujem kad političari dolaze na kulturna zbivanja”, kazala je Obuljen Koržinek, piše N1.

Komentari