Objavljena prva anketa za drugi krug za četiri najveća grada. Evo kako stoje stvari

Izbori/Dusko Jaramaz/PIXSELL

Za 13 dana općine, gradovi i županije koji još nisu odlučili opet će na izbore. Rezultati drugog kruga naročito se iščekuju u četiri najveća grada. Zagreb, Split, Rijeka i Osijek dobit će nove gradonačelnike. Dnevnik Nove TV donosi istraživanje provedeno s agencijom IPSOS čiji su anketari pitali građane na biralištima za koga bi glasali u drugom krugu

U Zagrebu u drugi krug idu Tomislav Tomašević i Miroslav Škoro. Teško da Škoro može ugroziti Tomaševića koji bi glatko trebao odnijeti pobjedu sa 60.4%, dok bi Miroslav Škoro ostao na 21.7%.

Gotovo 18% ispitanika u anketi ne želi se očitovati. No kad bi i oni svi glasali za Škoru, ne bi mu bilo dovoljno da dostigne Tomaševića.

Ali, zanimljivo, za Tomislava Tomaševića glasalo bi 65% Klisovićevih glasača, dok bi za Miroslava Škoru u drugom krugu glasalo 50% birača Zvonimira Troskota, zatim trećina birača Davora Filipovića i trećina birača Jelene Pavičić Vukičević.



Puljak vodi u Splitu

U Splitu vodi Ivica Puljak s 42.9%. Vice Mihanović iz HDZ-a je na 35.6%, ali je puno onih koji se ne žele izjasniti – 21.5%.

Jedino kada bi Mihanović u tom bazenu uspio pridobiti glasače, možda bi mu Puljak i bio dostižan. Evo gdje su otišli drugi: za Ivicu Puljka glasalo bi 60% birača Jakova Prkića, 46% Branke Ramljak te 43% SDP-ova Ante Franića, dok bi za Vicu Mihanovića glasalo 37% Kerumovih glasača, 30% mostovca Ivice Grkovića te 40% Nensi Ivanišević, pokazuje anketa Nove TV.

Rijeka bi lako mogla ostati pod SDP-om

U Rijeci vodi SDP-ov kandidat Marko Filipović s 45.2%, dok je Davor Štimac na 33.7%. Ne želi se izjasniti 21.1% birača, što je poprilično velik bazen za vrbovanje. Ako pogledamo kome su otišli drugi, Marko Filipović uzima 54% glasača Nikole Ivaniša, oko 50% Nebojše Zelića te 44% glasova Katarine Peović. Davor Štimac uzima 45% glasača Marinu Miletiću te 40% Josipu Ostrogoviću.

HDZ nadomak prve pobjede u Osijeku

Veliku prednost u Osijeku ima HDZ-ov Ivan Radić. U Osijeku bi HDZ prvi put mogao osvojiti vlast. Ivan Radić – 48.9%, a Berislav Mlinarević osvaja 36.1%. I dalje se ne želi izjasniti 15% glasača.

Komentari