Obiteljski liječnici upisat će sve cijepljene u registar

HRT

Svi hrvatski građani koji su do sada cijepljeni protiv COVID-19 dobit će u najkraćem roku svoje digitalne COVID potvrde što će im olakšati kretanje i putovanja unutar zemalja članica Europske unije, priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

Preduvjet izdavanja tih potvrda u tiskanom ili elektroničkom obliku jest upis osobe u središnji registar cijepljenih osoba. Građane čije cijepljenje iz bilo kojeg razloga nije zavedeno u Središnjem registru cijepljenih osoba upisat će njihovi liječnici obiteljske medicine.

“Sve građane koji su cijepljeni protiv COVID-19 i o tome imaju potvrdu i cjepni karton sa svim potrebnim podacima, a nisu još upisani u Središnji registar cijepljenih osoba, upućujemo da se jave svojim obiteljskim liječnicima kako bi ih upisali. Liječnici obiteljske medicine imaju mogućnosti u sustav upisivati sve podatke o provedenom cijepljenju bez obzira gdje je građanin primio prvu ili obje doze cjepiva, te unositi ispravke ukoliko je do njih došlo prilikom ranijeg upisa, a ne odgovaraju činjeničnom stanju”, ističu u Ministarstvu zdravstva, odakle je danas ponovno liječnicima obiteljske medicine odaslan naputak kako provesti naknadne upise cijepljenih osoba u Središnji registar.


Liječnici obiteljske medicine imaju mogućnost za sve građane i rezidente Hrvatske cijepljene u inozemstvu cjepivom odobrenim u Hrvatskoj, odnosno u EU, unijeti prijepis podataka o cijepljenju u Središnji registar cijepljenih osoba. Od 1. lipnja građani na Portalu zdravlja imaju mogućnost sami provjeriti jesu li im podaci o cijepljenju ispravno evidentirani, a oni koji se još nisu cijepili mogu se i sami naručiti odabirom lokacije i termina cijepljenja.

Potvrde o cijepljenju, testiranju i preboljenju u tiskanom ili elektroničkom obliku, kojim dokazuju da su primili jedno od cjepiva koje je registrirano na području Europske unije, građani mogu dobiti putem portala e-Građani, ili u jednoj od ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje diljem Hrvatske, osim na pet lokacija HZZO-a u Zagrebu gdje se potvrde ne izdaju: Margaretska, Mihanovićeva, Kruge, Ivekovićeva i Branimirova.

Do sada je u Hrvatskoj izdano gotovo 70 tisuća COVID potvrda, od čega je 84% onih o cijepljenju. Od toga je tek 15.000 potvrda zatraženo i izdano u papirnatom obliku.

Sve potrebne informacije, upute i podaci o izdavanju i svrsi EU digitalnih COVID potvrda građanima su dostupne putem javne informativne mrežne stranice, piše Večernji list.

 


Komentari