Obilježava se 26 godina od genocida u Srebrenici, Plenković: Taj bezumni zločin poraz je ljudskosti

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Od ranih jutarnjih sati rijeka ljudi se slijeva u Srebrenicu, gradić u istočnoj Bosni u kojemu je prije 26 godina počinjen najgori genocid u Europi nakon Drugog svjetskog rata. 

Nakon središnje komemoracije za žrtve genocida koji su srpske snage, predvođene osuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem počinile nad preko osam tisuća Bošnjaka u srpnju 1995. godine održat će se pokop 19 žrtava genocida čiji su posmrtni ostaci u proteklim godinama ekshumirani iz masovnih grobnica i nakon toga identificirani.

Najmlađe žrtve koje će biti pokopane su Azmir Osmanović, koji je imao samo 16 godina kad je ubijen, te Fikret Kiverić koji je imao 17 godina.

Bit će pokopani i posmrtni ostaci jedne djevojke, Zilhe Delić koja je u trenutku pada Srebrenice imala 24 godine.



Plenković: Taj bezumni zločin poraz je ljudskosti

Premijer Andrej Plenković nazvao je genocid u Srebrenici ‘bezumnim zločinom’ i ‘porazom ljudskosti’.

“Prije 26 godina, u genocidu u Srebrenici ubijeno je više od 8 tisuća bošnjačkih civila, muškaraca i dječaka. Taj bezumni zločin poraz je ljudskosti. Danas odajemo počast tisućama nedužnih bošnjačkih žrtava koje nikada nećemo zaboraviti”, napisao je Plenković

U Zagrebu projekcija ‘Cvijeta Srebrenice’

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba program obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici završava svjetlosnom projekcijom cvijeta ‘Sjećanje’ na Zagrebačkim fontanama u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

 

Izvor: Anadolija/Facebook

Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, izjavio je kako se projekcija Cvijeta Srebrenice na zagrebačkim fontanama održava već niz godina uzastopno.

“Time se prisjećamo 26. godišnjice od počinjenja genocida u Srebrenici, kada je u gradu i okolici ubijeno preko osam tisuća muškaraca i nevinih civila od strane srpskih vojnih i paravojnih snaga u Bosni i Hercegovini”, kazao je Hodžić.

26 godina od najstrašnijeg zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata

 

Komentari