Novinarka prijavila jednog od šefova HRT-a za seksualno uznemiravanje, vrh televizijske kuće sve odbacio

Facebook

Vijesti o seksualnom uznemiravanju u Hrvatskoj i dalje pristižu , a najnoviji slučaj dolazi s HRT-a. Kako piše Nacional, nekoliko se novinarki žalilo na seksualno uznemiravanje jednog od ravnatelja u toj državnoj TV kući. Iz vrha HRT-a na čelu s Kazimirom Bačićem optužbe su odbacili.

“Pritužbe o kojima govorite pomno su istražene te je utvrđeno da iste nisu osnovane”, poručili su.

Seksualne sugestije, seks utroje, pozivi na večeru…

Konkretno se optužuje Mislava Stipića, ravnatelja jedinice za Poslovanje HRT-a. Kako piše Nacional, iz više izvora su dobili potvrde o seksualnom uznemiravanju više novinarki, a jedna od njih nedavno je podnijela službenu prijavu. Optužuje ga za neprimjerene razgovore, seksualne sugestije, pozivanje u stan s još jednom novinarkom, pomaganje u “otkopčavanju grudnjaka”, aludiranje na seks utroje, pozive na večeru… Sve zapakirano u pomaganje u napredovanju na poslu.

Sve se, kaže novinarka koja je htjela ostati anonimna, događalo u ljeto 2019. godine, a detalje je, kaže, prepričala šefu HRT-a prije više od dva tjedna.



Prijava je, doznaje Nacional, odbačena, a Stipić cijelu stvar demantira. “Nije bilo nikakvih neprimjerenih ni poruka ni susreta niti sam joj se uvaljivao, a kamoli nudio seks utroje. Pa taj sastanak o kojem ta novinarka priča organiziran je na molbu njezina supruga…” rekao je, između ostalog, u svom odgovoru za Nacional.

‘Pažljivo građena piramida straha’

Da je čula priče o seksualnom uznemiravanju za taj tjednik potvrdila je i Sanja Mikleušević, predsjednica ogranka Hrvatskog novinarskog društva na Hrvatskoj televiziji.

“S obzirom na osjetljivost teme mogu tek potvrditi da sam kao predsjednica Ogranka strukovne udruge na HRT-u imala saznanja o njegovu ponašanju. Ono o čemu se pričalo na hodnicima, koliko mi je poznato, konkretizirano je prijavom vrhu HRT-a. O tome da onima koji svjedoče o njegovu ponašanju prijeti tužbama za klevetu, doznala sam iz razgovora s visokopozicioniranom urednicom HRT-a. Čula sam i za druge slučajeve koji se mogu svesti pod zajednički nazivnik seksualnog uznemiravanja. Razlozi neprijavljivanja istih vjerojatno leže u pažljivo građenoj piramidi straha, cenzure, tužbi, ucjena, premreženih interesa, nesolidarnosti i odmazde koje veće godinama vladaju devastiranim HRT-om…”, rekla je Mikleušević, piše Nacional.

Komentari