Novi ulični sukobi u Sjevernoj Irskoj unatoč pozivima Londona i Dublina se ne smiruju

screenshot BBC

Sjeverna Irska suočava se s najgorim uličnim neredima u posljednjih nekoliko desetljeća koji ne jenjavaju unatoč poziovima za smirivanjem situacije iz Dublina i Londona, ali i Washingtona.

Specijalna policija u Belfastu se sukobila s republikanskim prosvjednicima gdje je bila zasuta kamenjem i molotovljevim koktelima dok je pokušavala spriječiti masu okupljenih da su uputi prema unionistima, javlja agencija France presse.

Tjedan dana je ova britanska pokrajina suočena sa sukobima neviđenim od 1998. godine i to većinom na produčju s protestantskom većinom.

U neredima je do sada ozlijeđeno više od 50 pripadnika policije. U tri desetljeća je poginulo 3500 ljudi u sukobima između republikanaca, uglavnom katolika koji su pobornici ujedinjenja s Irskom, i protestantskih unionista, gorljivih pobornika pripadnosti Ujedinjenom Kraljevstvu.



Novi neredi su eskalirali iako su tijekom dana britanski i irski premijeri pozvali na smirenje, pridruživši se pozivima čelnika Sjeverne Irske, i unionista i republikanaca, koji osuđuju ‘neprihvaljivo’ nasilje, u ozračju napetosti i ogorčenosti zbog Brexita.

Prije izvanrednog zasjedanja lokalnog parlamenta, sjevernoirska vlada, sastavljena od unionista i republikanaca, objavila je zajedničko priopćenje u kojem osuđuje nasilje koje je u potpunosti ‘neprihvatljivo i neopravdano’, te pozvala na prekid ‘napada na policiju, javne službe i (sjevernoriske) zajednice’.

Boris Johnson, koji je na lice mjesta poslao svog ministra za Sjevernu Irsku Brandona Lewisa, razgovarao je poslijepodne s irskim kolegom Michealom Martinom. Naglasivši kako je ulično nasilje neprihvatljivo, te je pozvao na smirivanje situacije.

“Moramo napredovati dijalogom i radom na institucijama pokrenutim sporazumom na Veliki Petak” (kojim su okončani sukobi 1998.), priopćio je.

Bijela kuća je također pozvala na smirenje i istaknula da je ‘zabrinuta’ zbog uličnih nereda dok je Joe Biden, ponosan na svoje irsko podrijetlo, već izrazio zabrinutost zbog posljedica Brexita na mir u toj pokrajini.

“Nakon Sporazuma na Veliki Petak vlada prividan mir”, rekla je stanovnica Fiona McMahon, “Nemir je duboko ukorijenjen i to ne samo zbog Brexita”, dodala je i ocijenila da “premijer Boris Johnson ovdje nema što raditi””.

Brexit je oslabio krhku ravnotežu u pokrajini uvođenjem carinskih kontrola između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije, prenosi Reuters.

Komentari