NOVI SLUČAJ VIRUSA U HRVATSKOJ Zaražen muškarac koji se vratio sa skijanja iz Austrije

Boris Kovacev / CROPIX

Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, hospitalizirana u Zagrebu. Radi se o mlađoj muškoj osobi koja je došla sa skijanja iz Austrije. Dosad je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 15 oboljelih osoba.

Press konferencija Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu održana u 16 sati

Predsjednik Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu Davor Božinović izvijestio je na redovnoj konferenciji za medije da opća epidemiološka situacija u Europi nije dobra.

“U nizu zemalja ona se pogoršava, tako je i u Talijanskoj Republici”, rekao je i istaknuo da se od danas za sve stanovnike iz cijele Italije koji dolaze u Hrvatsku primjenjuju mjere obavezne karantene.

“Dosad u karantenu nije primljena ni jedna osoba”, dodao je Božinović. Kazao je da je danas iz Italije u Hrvatsku ušlo 193 ljudi, od čega ih se 24 se samovoljno vratilo u svoju zemlju jer su došli iz pogođenih područja. “Ostali su dobili mjere samoizolacije”, poručio je Božinović.



Stanje pacijenata

Ravnateljica Klinike za infektivne bolest “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić izvijestila je da su pacijenti koji su dosad hospitalizirani dobro te da nema novih informacija o njihovu stanju. “Novi pacijent koji se prije kratkog vremena pokazao pozitivnim, riječ je o mladom čovjeku, ima blage simptome”, kazala je Markotić.

Prvi zaraženi pacijent u Hrvatskoj je dobro, istaknula je Markotić. “Pokušavamo dobiti dva uzastopna negativna nalaza, što se još nije dogodilo u 48 sati”, objasnila je Markotić i dodala da pacijent na koronavirus može biti pozitivan i do 25 dana nakon zaraze.

“Držimo ih još pod nadzorom, ali klinički su sasvim dobro. Da se ne radi o koronavirusu oni bi išli kući još prije sedam dana”, zaključila je ravnateljica zagrebačke infektivne bolnice.

O zatvaranju škola i vrtića

Na pitanje o zatvaranju škola i vrtića, što je zatražila Istarska županija, Božinović kaže da tu treba biti oprezan. “O tome treba razgovarati struka i na razini Hrvatske. Nisu sve županije jednako izložene u ovoj situaciji, no o tome smo danas razgovarali i razgovarat ćemo i sutra. Dosad se nije pokazalo da postoji preporuka za zatvaranje škola i vrtića”, rekao je Davor Božinović.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je da u Hrvatskoj zasad nema lokalne transmisije bolesti, već je riječ o “slučajevima uvezenim iz Italije” te da nema potrebe za zatvaranjem obrazovnih ustanova.

Komentari