NOVI PREDSJEDNIK STRANKE Štromar: Već tri desetljeća živim i dišem za HNS

HNS u nedjelju izabralo je novo vodstvo, prvi put elektroničkim putem.

U izboru predsjednika HNS-a ove godine sudjelujelovalo je 602 delegata, a mogli su birati između Borisa Blažekovića i Predraga Štromara.

Rezultati su stigli, a Boris Blažeković putem svog Facebook profila čestitao je Štromaru.

“Čestitam Predragu Štromaru i novom rukovodstvu HNS-a. Veliki je posao pred njima”, objavio je.


 

O izborima o novom vodstvu oglasio se i HNS

“Aktualni potpredsjednik Vlade RH Predrag Štromar novi je predsjednik Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata. Odlučio je tako danas 16. Sabor HNS-a, na kojem je od ukupno 602 delegata 529 pristupilo glasanju.

Od toga je 468 podršku dalo Predragu Štromaru, dok je 49 delegata svoj glas dalo njegovom protukandidatu Borisu Blažekoviću”, navode iz HNS-a.

Uslijed epidemije korona virusa HNS je svoj tradicionalni Sabor zamijenio online glasanjem, čime je postao prva politička stranka u Hrvatskoj koja je provela e-izbore.

“Živim i dišem za HNS”

Predrag Štromar na mjesto predsjednika HNS-a dolazi nakon Ivana Vrdoljaka, a u svojoj prvoj izjavi najavio je da će HNS na predstojećim izborima tražiti povjerenje građana porukom – Hrvatska se voli radom.

“Već tri desetljeća živim i dišem za HNS. U politici sam se nagledao svega i jasno mi je da ljudi nemaju povjerenja u politiku. HNS je uvijek bio stranka koju je zapalo odraditi sve što su drugi tvrdili da je nemoguće”, rekao je Štromar.

“Jesmo li radili greške? Naravno da jesmo. Upravo zato sam se i odlučio na ovaj korak, jer vjerujem da slušajući jedni druge zajedno možemo vratiti povjerenje građana. Za mene se Hrvatska voli radom i pozivam vas da takvo domoljublje ostavimo svojoj djeci u naslijeđe”, dodaje.

“Želim raditi na projektima koji mijenjaju živote građana”

Podsjetivši na uspješne projekte ministarstava kojima upravlja HNS, poput započete i uvedene reforme obrazovanja, provedene digitalizacije i ukinutih pojedini nameta, ustvrdio je da pravi posao tek slijedi.

“Politički rad ne vidim kao igru od koje će koristi imati isključivo oni koji je igraju. Dok drugi galame, izvikuju fraze, podmeću i trguju, sa svojim suradnicima, želim raditi na projektima koji mijenjaju živote naših sugrađana”, rekao je Štromar.

https://www.youtube.com/watch?v=cev24mqimrw

Tko je novi stari predsjednik HNS-a?

Štromar je rođen 1969. godine u Varaždinu. Oženjen je, otac dvije djevojčice. Završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu te se po završetku školovanja zapošljava u lokalnim podružnicama nekadašnjih trgovačkih giganata poput “Prehrane”, a 2002. godine postaje direktor poslovnog centra INA d.d. Varaždin za vrijeme kada je njegov stranački šef Radimir Čačić bio ministar u Vladi Ivice Račana.

Iako je član Hrvatske narodne stranke od njenog osnutka 1991. godine, njegov uspon u stranačkoj hijerarhiji počinje 2001. godine kada postaje član predsjedništva HNS-a Varaždinske županije, zatim 2004. predsjednikom Nadzornog odbora HNS-a i potpredsjednikom županijske organizacije Varaždinske županije.

Za župana Varaždinske županije izabran je 2009. godine. Uspjeh je ponovio i četiri godine kasnije. Ipak, za njega nije bilo treće sreće. Na lokalnim izborima 2017. godine iako je u prvom krugu bio u vodstvu, u drugom ga je pobijedio Radimir Čačić.

Pomogao Čačićevom izbacivanju iz HNS-a

Upravo je Štromar Čačiću zabio nož u leđa. Naime kad je Vesna Pusić izbacivala Čačića iz HNS-a Štromar nije dopustio da se o Čačićevim stavovima raspravlja na tijelima Varaždinske županije te tako pomogao Čačićevom izbacivanju iz HNS-a 2013. godine.

Podsjetimo, Štromara je kao župana nepravomoćno osudio sud u Varaždinu jer je sklopio ugovor bez javne nabave.

Po izvorima iz HNS-a, Predrag Štromar je uvijek predstavljao desniji, ”tehnomenadžerski” dio HNS-a, koji se okupio oko Savke Dabčević Kučar.

U svađi je s Bandićem

Nakon što je izgubio na lokalnim izborima Štromara je Ivan Vrdoljak instalirao za potpredsjednika trenutne koalicijske Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja. U javnosti osim po svađama sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem nije poznat po velikim uspjesima.

Subvencije za mlade koji kupuju prvu nekretninu digle su cijene nekretnina za sve ostale, a nije ni riješio problem zaštićenih najmoprimaca koji nastavljaju koristiti tuđu imovinu za nikakav novac.

U prostornom uređenju je i dalje vlada kaos, a koliki, pokazuje i to da je potreban poseban zakon kako bi se sanirala šteta od potresa.

Afere u APN

Štromarov mandat u Vladi obilježile su afere u APN-u, zatim čudni putevi njegovog osoblja u Abu Dubai i njegova bezrezervna podrška ministrici Blaženki Divjak koja je donedavno za HNS-ove birače bila jedini plus.

Kao pravi vojnik stranke Štromar je branio sve HNS-ove stavove na Vladi i Vladine u javnosti. Branio je rad ministra Zdravka Marića oko Agrokora, potrošački proračun, poreznu reforme i štošta drugo.

HNS-ovci biraju između poreznog dužnika i osuđenog župana

Komentari