NOVE INFORMACIJE U Splitu preminule tri osobe; Troje zaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

U 14 sati Nacionalni stožer civile zaštite izaći će s najnovijim podacima o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Županijski stožeri ranije krenu s objavljivanjem broja i stanja oboljelih od koronavirusa.

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

Prema izvješću KBC-a Split u odnosu na jučerašnji dan tri osobe su preminule. Muškarac iz Splita star 76 godina te dvije ženske osobe; jedna stara 84 godine (korisnica doma za starije i nemoćne u Makarskoj) i druga stara 92 godine (korisnica doma za starije i nemoćne osobe u Splitu smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici). Svi preminuli su uz nekoliko teških kroničnih bolesti bili pozitivni i na covid infekciju.

Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije još je 35 osoba ozdravilo od koronavirusa. Od ukupno 204 obrađena testa sa područja SDŽ 3 su novooboljele osobe zaražene koronavirusom. Svi novooboljeli su s područja grada Splita.



Dvoje novooboljelih su djelatnici KBC-a Split (dvije medicinske sestre). Do sada je ukupno izliječena 231 osoba. 95 osoba je hospitalizirano. 8 osoba se nalazi na respiratoru i to 6 iz Splitsko-dalmatinske županije i 2 iz Šibensko-kninske županije.

104 zdravstvena djelatnika se nalaze u samoizolaciji. 7 osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu. Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 477 slučajeva zaraze koronavirusom.

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA

Tri nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su na području Šibensko-kninske županije, izvijestili su u srijedu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Riječ je o dvije osobe s područja Općine Biskupija koje su kontakti prethodno oboljele osobe povezane s kninskom bolnicom, te jednoj osobi s područja Drniša, također kontakt s prethodno oboljelom.

Od početka epidemije županija bilježi ukupno 89 zaraženih osoba, od kojih je 41 ozdravila.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice ‘leže’ četiri pacijenta, od kojih je jedan i dalje na respiratoru, a dva pacijenta iz šibenske bolnice i dalje se nalaze na respiratoru u splitskom KBC-u.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 77 osoba, od kojih su 42 kontakt s oboljelima. Do danas je u županiji uzeto 1357 uzoraka na testiranje.

U protekla 24 sata šibensko-kninska policija je zaprimila je jednu dojavu o kršenju mjere samoizolacije, temeljem koje je provjerom na terenu utvrđeno da nije bilo kršenja izrečene mjere.

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

U Ličko-senjskoj županiji jedanaesti dan zaredom nitko novi nije obolio od covida-19, a pod aktivnim epidemiološkim mjerama sa samoizolacijom još je 167 osoba.

U županijskom Stožeru civilne zaštite u srijedu kažu kako od ranije uzetih uzoraka na testiranje čekaju laboratorijski nalaz za pet osoba.

Ukupno su dosad oboljele 22 osobe, od kojih su tri izliječene.

U zadnja 24 sata policija je utvrdila jedno nepoštivanje izrečene mjere samoizolacije, ali nije utvrđeno nijedno kršenje odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka bez propusnice.

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Trinaesti dan zaredom na području Brodsko-posavske županije nema novozararaženih koronavirusom, pa je ta županija s dosad ukupno zaraženih 20 osoba i dalje pri dnu hrvatskih regija po broju oboljelih.

Iz županijskog Stožera civilne zaštite u srijedu navode kako ova statistika pokazuje da su propisane mjere polučile dobre rezultate.

Do sada je u županiji ukupno izliječeno pet osoba.

Sve žurne službe i druge institucije u sastavu Stožera provode svoje redovne aktivnosti sukladno novim propisanim mjerama i odlukama Nacionalnog stožera.

U Stožeru napominju kako su od ponedjeljka na snazi nove odluke o radnom vremenu i načinu rada djelatnosti trgovine, o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja, o posebnom načinu rada tržnica.

Podsjećaju i da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim mrežnim stranicama izdao posebne naputke i preporuke koje se primjenjuju od ponedjeljka.

Ponovno apeliraju na sve poslodavce, trgovce, organizatore sportskih i kulturnih događanja, prodavače na tržnicama, ugostitelje kao i sve stanovnike županije te sve one čiji se način rada definira ovim odlukama da se pridržavaju propisanih mjera.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata zaraza koronavirusom potvrđena je jednoj novoj osobi iz Nuštra, pa je ukupno u županiji 40 oboljelih.

Iz županijskog Stožera civlne zaštite priopćili su u srijedu kako ne bilježe nove izliječene osobe, kojih je do sada ukupno 11, a nema ni hospitaliziranih osoba u županijskoj bolnici u Vinkovcima.

U zadnja 24 sata na covid-19 testirane su 33 osobe, odnosno njih ukupno 1005.

U samoizolaciji je 340 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana nisu zaprimljene prijave o kršenju te zaštitne mjere.

Objekti za karantenu građana te za karantenu vozača u županiji su “demobilizirani”.

COVID-19 ambulante osnovane pri domovima zdravlja zaprimile su 20 poziva sa sumnjom na zarazu.

Od ukupnog broja pozitivnih koronavirusom se zarazilo deset zdravstvenih radnika, među njima dva liječnika, četiri medicinske sestre ili tehničari, tri druga zdravstvena i jedan nezdravstveni radnik.

Nijedan zdravstveni djelatnik nije u samoizolaciji.

KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA

Iz Županijskog stožera Civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije u srijedu su izvijestili da Nacionalni stožer Civilne zaštite nije prihvatio njihov prijedlog da se ukinu e-Propusnice između te županije, Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Stožer Civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije je 26. travnja predložio Nacionalnom stožeru da ukine nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj odnosno da ukine e-Propusnice za kretanje između Krapinsko-zagorske županije i Grada Zagreba te između Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Iz Nacionalnog stožera dobili su odgovor da će taj prijedlog razmotriti nakon treće faze mjera popuštanja.

S obzirom da su Grad Zagreb i Zagrebačka županija već spojeni u jedinstvenu zonu, daljnje spajanje s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom Nacionalni stožer Civilne zaštite razmatrat će nakon planirane treće faze mjera za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19., stoji u odgovoru Nacionalnog stožera.

Komentari