NOVE INFORMACIJE U Hrvatskoj 819 novih slučajeva zaraze, u Varaždinu virus probio u samostan

U posljednja 24 sata zabilježeno je 819 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5164. Među njima je 548 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 32 pacijenta. Preminulo je 8 osoba.

U Zagrebu 286 novozaraženih 

U protekla 24 sata u gradu Zagrebu zabilježeno je 286 novih slučajeva zaraze covidom-19, te je za 830 osoba izrečena mjera samoizolacije, izvijestio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Kako se ističe u priopćenju, u protekla 24 sata u NZJZ dr. Andrija Štampar provedeno je 1285 testiranja. U Gradu Zagrebu zabilježeno je 286 novooboljelih osoba, te je za 830 osoba izrečena mjera samoizolacije.

62 su novooboljele osobe za sada negativne epidemiološke anamneze, 121 osoba je kontakt covid pozitivnih osoba, kod devet je osoba moguće izlaganje na obiteljskim svečanostima i okupljanjima, a jedna je osoba stigla iz BiH. Kod dvije je osobe moguća izloženost tijekom izlazaka, a kod jedne je moguća izloženost tijekom vjerskog događanja. Obrada za 90 osoba je još u tijeku.



Od navedenih osoba, šest je djelatnika zdravstvenih ustanova. Nije bilo zaraženih korisnika niti djelatnika domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod četiri učenika i pet nastavnika osnovnih škola te devet učenika i dva nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 280 učenika i tri nastavnika osnovnih te za 280 učenika i dva nastavnika srednjih škola. Zbog epidemiološke situacije i velikog broja učenika u samoizolaciji, preporučen je prelazak na C model nastave u jednoj osnovnoj školi.

U Karanteni Grada Zagreba trenutno se nalaze 24 osobe. Aktivnih je slučajeva trenutno u Gradu Zagrebu ukupno 1336, a 6410 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Kako je izvijestio N1, zbog prodora bolesti koronavirusa privremeno je zatvoren Odjel za porodništvo u KBC-u Sestre milosrdnice, gdje su zaražene dvije trudnice koje imaju simptome, a kod pet rodilja bris je pozitivan i zasad su bez simptoma. Liječnici i zdravstveno osoblje koje je s njima bilo u kontaktu negativno je.

U Samostanu Župe sv. Vida u Varaždinu gotovo svi pozitivni

Gotovo svi fratri i postulanti kapucinskog samostana Župe svetog Vida u Varaždinu pozitivni su na koronavirus, objavljeno je na službenim stranicama.

“Nažalost, moramo Vas obavijestiti da je virus ušao i u naš varaždinski samostan. Kako i kada, ne znamo. Skoro pa svi fratri i postulanti pozitivni smo na ‘Coronu’. Za sada, hvala Bogu, nitko nema teške simptome, ali ne znamo što nam nosi sutra. Zbog toga, samostan je do daljnjega zatvoren i svi smo u karanteni”, stoji u službenoj objavi.

U Župi vjeruju da vjernici ne bi trebali biti u problemu jer, kažu, crkvu je temeljno dezinficirala epidemiološka služba, no pozivaju sve koji su bili na misi u njihovoj crkvi posljednjih dana da pripaze na moguće simptome.

Mise će se odvijati po redovnom rasporedu zahvaljujući našem biskupu mons. Boži Radošu koji je organizirao svećenike iz biskupije da slave mise umjesto nas kapucina. Crkvu je temeljno dezinficirala epidemiološka služba tako da s te strane ne bi trebalo biti problema. Vjeronauk je naravno do daljnjega otkazan kao i bilo kakve druge aktivnosti vezane uz samostan.

Molimo Vas, dragi vjernici, koji ste unazad tjedan dana bili na misi u našoj crkvi, da pripazite na moguće simptome.

Nove epidemiološke mjere za grad Zagreb

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Grada Zagreba, a temeljem Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, koja stupa na snagu 17. listopada 2020., uvode se nužne epidemiološke mjere za područje Grada Zagreba u trajanju od 14 dana, objavili su iz Grada Zagreba.

Pročitajte više OVDJE

Komentari