NOVE INFORMACIJE Povećao se broj oporavljenih, a od jutros nemamo novih bolesnika

Screenshot

Nacionalni stožer civilne zaštite objavljuje nove informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Od jutros nemamo novih bolesnika i dobra je vijest što je jedna dama optuštena iz Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu tako da imamo četiri oporavljena bolesnika, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Pod nadzorom se nalazi 9598 osoba i dobio sam kritike iz Splita od vrijednih ravnatelja i županijskih stožera civilnih zaštite da govorim samo o respiracijskom centru u Zagrebu, ustrojavaju se isti u Splitu, Rijeku i Osijeku. Zahvala i Gradu Zagrebu jer je uspostavio 6 novih ambulanta za bolesnike sa sumnjom za COVID, po dvije ambulante u svakom od 3 doma zdravlja, one rade od 0-24, a broj telefona je 0800 9999 i on funkcionira danas od 18 sati. I sada se javljaju djelatnici na taj telefon”, rekao je ministar.

“Zahvaljujem se kolegama, bit će lakše uz angažman Grada Zagreba i djelatnika iz domova zdravlja. Za sada od svega ovoga što smo rekli nema novih pozitivnih ali je dosta uzoraka u testu. Ako nešto bude pozitivno tijekom dana javnost će biti izviještena. Za sve bolesnike u svim centrima, u našoj kući je jedan srednje teže bolestan, svi ostali lakše, za sada nitko nije životno ugrožen. Znam da vas sve zanima da je bilo kontakta u zaraznoj s oboljelim, kontakt je bio s liječnikom s Rebra.



Dio naših liječnika i dio iz drugih institucija su bili u kontaktu s njim. Njih 6 su stavljeni u samoizolaciju, ostali nisu identificirani kao bliži kontakti. Svima su uzeti brisevi na testiranje. Oni koji su bili jučer tijekom dana i noći su negativni, dio se testira. Nitko od djelatnika u Klinici nije zaražen za sada nit ima pozitivan nalaz, niti nitko od odvih koji su bili u kontaktu ima jasne simptome”, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić.

“Od subote do danas imamo 45 dojava u smislu nepridržavanja rješenja o samoizolaciji. Jučer tijekom dana i danas tijekom dana preko 20 ljudi je u analizi i opservaciji ovog dijela. Išli smo s prekršajnim nalozima u iznosu od 8 tisuća kuna i drugom kaznom čiji je početni iznos 30 tisuća, onda 60 tisuća pa 120 tisuća kuna. Molim sve da prvenstveno brinu o sebi, ako ne o sebi da im proradi svijest da brinu o okolini u kojoj borave”, rekao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

“Dao sam jutros prognozu da će biti 500 kontaka pod nadozorm, no nije 500 nego 630. Epidemiološki izvidi su u tijeku u KB Dubrava, Rebru i Infektivnoj klinici. Kontaktirali smo sve koji su bili u kontaktu s oboljelima i oni su klasificirani na one koji trebaju biti u samoizolaciji i na one na koje se postavlja sumnja”, kazao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak komentirajući izvide koji se provode u slučaju zaraženih iz KB Dubrava i Rebra.

Na pitanje može li se reći neka brojka zaraženih u idućim danima, Markotić je kazala da se ne bi upuštala u procjene.

“Možemo kalkulirati i postavljati različite modele, ali sve to nije to. Ono što je bitno je da pratimo da ne budu nagli skokovi u broju i nitko to ne može predvidjeti. Svaka od ovih zemalja koje imaju infekciju ima svoje specifičnosti, gdje je krenula infekcija, koliko imaju dobar sustav. Puno je tih faktora da biste mogli procijeniti. Ne bih se željela upuštati u procjene. Spremni smo da bi mogao broj biti veći, na uzlazni trend, jači uzlazni trend ali o brojkama ne bih kalkulirala”, rekla je Markotić.

Na pitanje hoće li kompletni Grad Zagreb ići u karantenu, Damir Trut je kazao da takvog odobrenja nema.

“Nacionalni stožer daje preporuku. Ako odluka županijskih ili lokalnih stožera nije u skladu s odlukama Nacionalnog stožera mi to ne odobravamo”, rekao je Trut.

Komentari