NOVE INFORMACIJE IZ STOŽERA U Sisačko-moslavačkoj županiji obvezne maske; Preminula jedna osoba u Splitu

Tom Dubravec / CROPIX

U 14 sati Nacionalni stožer civilne zaštite obratit će se javnosti s najnovijim informacijama o koronavirusu u Hrvatskoj.

Kao i svakog dana, županijski stožeri će, također, otkriti podatke o broju zaraženih po županijama.

GRAD ZAGREB

U Zagrebu je zabilježen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom i četiri slučaja kršenja mjere samoizolacije, izvijestio je u subotu zagrebački Stožer civilne zaštite najavivši da će autobusne linije javnog gradskog prijevoza započeti s radom u ponedjeljak.

“Tijekom jučerašnjeg dana, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar testirano je 206 uzoraka, od čega je pozitivnih 16 testova, no samo je jedan novooboljeli, dok je 15 retestiranih”, kazala je zamjenica ravnatelja tog zavoda Sandra Šikić.



U posljednja 24 sata, zabilježena su i četiri slučaja kršenja mjere samoizolacije, a jedan je ugostiteljski objekt na području Maksimira prekršio mjeru ograničenja rada, izvijestio je načelnik Policijske uprave Zagrebačke Marko Rašić.

SISAČKO-MOSLOVAČKA ŽUPANIJA

Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije izvijestio je u subotu građane da je nakon popuštanja antiepidemijskih mjera obvezno nošenje zaštitnih maski.

“U razdoblju relaksacije mjera obavezno je nošenje zaštitnih maski kod svih žitelja naše županije. Niti jedna osoba ne može i ne smije zbog obavljanja bilo kojeg posla ući u zgradu županije, grada, općine, policijske uprave, banke, pošte i dr. bez nošenja zaštitne maske i bez prethodne dezinfekcije ruku i mobitela”, stoji u obavijesti.

Inače, u protekla 24 sata na području Sisačko-moslavačke županije je registrirana jedna nova osoba pozitivna na SARS-CoV-2 virus, pa ih je trenutačno 18. U izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak nalazi se četvero pacijenta, a ostali su na kućnom liječenju.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji već sedmi dan nema novozaraženih koronavirusom pa je ukupni broj pozitivnih i dalje 110, priopćio je u subotu županijski stožer civilne zaštite.

Od početka pandemije na analizu je iz Dubrovačko-neretvanske županije u Zagreb poslano 1578 uzoraka. Od 90 uzoraka poslanih u petak njih 46 je obrađeno kao negativno, a čeka se na još 44 rezultata.

U dubrovačkoj bolnici hospitaliziran je 21 pacijent pozitivnih na Covid-19, od kojih 12 na Odjelu za infektologiju i jedan u Jedinici intenzivnog liječenja. Osobi koja je svojedobno bila na respiratoru u KBC-u Split, a potom je vraćena na liječenje u dubrovačku bolnicu, stanje se dodatno poboljšalo te se više ne nalazi u Jedinici intenzivnog liječenja.

U Jedinici intenzivnog liječenja je i dalje jedan pacijent koji je intubiran i na respiratoru, a njegovo stanje je nepromijenjeno. Osam pozitivnih smješteno je u izdvojenom bolničkom objektu u dubrovačkom studentskom domu.

Pod mjerom samoizolacije je ukupno 464 stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije, a nije bilo novih kršenja ove mjere te ih je ukupno 22.

Iz županijskog stožera i dalje apeliraju na građane da se nastave pridržavati propisanih mjera, kako bi zadržali relativno povoljnu epidemiološku sliku.

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

Splitsko-dalmatinska županija prvi put od kada je počela epidemija koronavirusa nema novozaraženih osoba, no u subotu ujutro u bolnici je umro 90-godišnji korisnik Doma za starije i nemoćne osobe iz Vukovarske ulice, podaci su županijskog Stožer civilne zaštite za zadnja 24 sata.

On je deveti je korisnik tog Doma za starije i nemoćne osobe koji je život izgubio od kada je počela epidemija koronavirusa.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) Splitsko-dalmatinske županije, u posljednja 24 sata testirano je165 osoba i nema novooboljelih od koronavirusa, navodi se u priopćenju Stožera.

Ukupno su do sada 74 zdravstvena djelatnika oboljela od koronavirusne infekcije, 114 osoba je hospitalizirano, 103 zdravstvena djelatnika su u samoizolaciji, a sedam je osoba u karanteni na Duilovu. Od osam osoba na respiratoru je šestero iz Splitsko-dalmatinske županije i dvoje iz Šibensko-kninske županije.

“Tijekom jutra u KBC-u Split umrla je starija muška osoba rođena 1930. godine, korisnik Doma za starije i nemoćne osobe Split smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici. Uz nekoliko kroničnih bolesti imao je i infekciju covida 19. Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada su zabilježena 462 slučaja zaraze koronavirusom, a 134 osobe su izliječene, pa je na današnji dan na području Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na covid infekciju 328 osoba”, izvijestio je Stožer.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

U Osječko-baranjskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa, smanjen je broj osoba u samoizolaciji, a u Respiracijskom centru osječkog KBC-a i dalje nema pacijenata, izvijestio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.

U osječkom KBC-u i županijskom Zavodu za javno zdravstvo testirana je 101 osoba, svi su uzorci bili negativni pa je broj oboljelih zadržan na 115, od kojih je njih 80 iz Osijeka, priopćili su iz Stožera.
Nema novih smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom, a u Respiracijskom centru osječkog KBC-a i dalje nema pacijenata.

U samoizolaciji je 157 osoba, što je tri manje nego jučer. Nema novih kontakata kao ni novih osoba koje su zbog dolaska iz inozemstva stavljene u izolaciju, ističu u Stožeru.
Dodaju i kako građani Policijskoj upravi jučer nisu prijavili ni jednu sumnju na kršenje samoizolacije, a policija je samoinicijativno obišla 11 osoba i sve su poštivale propisane mjere samoizolacije.

Propusnice su se pregledavale na sedam stalnih nadzornih punktova na granicama županije, a od 4.069 kontroliranih građana samo jedna osoba nije imala valjanu propusnicu.

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih, nalazi jučer testirane 41 osobe su negativni te i dalje ostaje ukupno 30 zaraženih koronavirusom, izvijestio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.

Toliki broj testiranja ne znači da je puno suspektnih osoba već, kako je pojasnio glasnogovornik Stožera Bernardo Pahor, iste osobe nekada prolaze nekoliko faza testiranja, ovisno o epidemiološkim indikacijama. To su osobe koje se liječe od covida-19, posebno kada se rade provjere zaraženosti kada idu prema ozdravljenju.

Testiraju se i osobe koje su po nekim simptomima suspektne kao i osobe koje su bile u kontaktu s oboljelima pa im je određena samoizoolacija.

U Karlovačkoj županiji su sada u samoizolaciji 352 osobe, tijekom protekla 24 sata policija je provela 147 provjera i nije evidentirano niti jedno novo kršenje.

Policija je jučer evidentirala sedam kršenja mjera propusnice, ukupno do sada 216 kršenja te mjere.

U Karlovačku županiju je jučer iz Kine pristigla treća isporuka zaštitne opreme koju je nabavila Vlade RH, a u najavi su i nove pošiljke.

Oprema je namijenjena zdravstvenim ustanovama i operativnim snagama. Zdravstvene ustanove dio su opreme preuzele jučer, a tijekom dana preuzimanje će se nastaviti. Podjela operativnim snagama krenut će kada a tim bude potrebe.

Među 30 oboljelih šest je osoba hospitalizirano, 14 ih je na kućnom liječenju, deset osoba je izliječeno, a jedna je osoba preminula.

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA

Novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je u subotu na području Šibenika, a osoba se ne dovodi u vezu s ranije oboljelima, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Riječ je o osobi s područja Grada Šibenika za koju su epidemiološki izvidi u tijeku.

Od početka epidemije, s današnjim danom, broj zaraženih u Šibensko-kninskoj županiji je 84, od čega su 32 osobe ozdravile.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je šest osoba od kojih je jedna na respiratoru. Dva pacijenta iz šibenske bolnice se i dalje nalaze na respiratoru u KBC Split.

U protekla 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljene su dvije dojave o kršenju mjera samoizolacije, no provjerom je utvrđeno da nije bilo kršenja mjera.

ISTARSKA ŽUPANIJA

Izliječeno je 8 pacijenata, što čini ukupno 80 izliječenih od koronavirusa (COVID-19) u Istarskoj županiji. Nema novooboljelih.

Trenutno je na ispitivanju 4 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19), koji su uzeti na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula.

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 25. dan bez novooboljelih osoba, te od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene oboljele osobe. U samoizolaciji se trenutno nalazi 252 osobe, a ukupno je testirano 309 osoba.

BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA

“Na području Bjelovarsko-bilogorske županije deseti dan za redom nema novozaraženih osoba koronavirusom. U protekla 24 sata testirana je 21 osoba i svi nalazi su negativni.

Od početka zaraze koronavirusom na području Bjelovarsko-bilogorske županije do danas bilo je potvrđeno 10 oboljelih od kojih je u međuvremenu 6 ozdravilo, dakle još jedna osoba u protekla 24 sata.

Broj osoba u samoizolaciji na području Bjelovarko-bilogorske županije trenutno je 331. U posljednjih 24 sata zabilježeno je 1 kršenje mjera samoizolacije ili ukupno 45 do sada. Od kada policijski djelatnici županijske Policijske uprave vrše kontrolu mjera samoizolacije došli do brojke od 2957 provjera.

Hvala svim građanima koji se pridržavaju mjera vezanih uz suzbijanje pandemije koronavirusom, jer bez odgovornosti svakog pojedinca dobra epidemiološka slika na području Bjelovarsko-bilogorske županije ne bi bila moguća. Pridržavajmo se savjeta struke kako bi i dalje bili jedna od županija s najmanje zaraženih”, stoji u priopćenju tamošnjeg stožera.

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA

Na konferenciji za novinare, Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, na kojoj su nazočili, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, njegov zamjenik i načelnik Stožera Marijo Klement, kao i članovi Stožera, dr. Miroslav Venus i Dinko Blažević, moglo se čuti, kako je na području Virovitičko-podravske županije više nama sedmero zaraženih od korona virusa, jer je jedna osoba, koja je bila među prvooboljelima, ozdravila, u samo u zadnja dva dana testirano je čak 135 osoba.

Komentari