NOVE INFORMACIJE Beroš: Osam novih bolesnika, ukupno 113 zaraženih. Jednom pacijentu stanje je pogoršano

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

O najnovijim informacijama o epidemiji koronavirusa na konferenciji izvješćuje Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je 8 novooboljelih što je ukupno 113. Jednom je pogoršano zdravstveno stanje i na respuratoru je, ali je stabilno.

Čelnica Infektivne klinike Alemka Markotić rekla je da svi ostali imaju blaže simptome bolesti. I ona i ministar ponovili su da je nužno držati se preporuka kako ne bismo dobili teže oblike bolesti. ”Za sve opcije se spremamo, ali najvažnija je prevencija”, poručila je.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da je gotovo 13 tisuća ljudi u samoizolaciji, a da liječnici sada u svom sustavu mogu vidjeti za pacijente koji imaju epidemiološke mjere.



Ministar Davor Božinović rekao je da ima neodgovornog ponašanja i da se ne pridržavaju svi mjera. Apelirao je na sve da ostanu doma, osim onih koji moraju na posao, ljekarnu, bolnicu i trgovinu, ali i to prema pravilima. Najavio je da će aktivirati lokalne stožere ali i policiju kako bi pojačano kontrolirati pridržavaju li se mjera.

Rekao je da međunarodni promet roba ide bez problema. Jutros je razgovarao sa slovenskim kolegom i dogovorio da hrvatski vozači kamiona neće morati ići u konvoje nego će moći na druge granične prijelaze, prije svega Rupa-Pasjak. Tako će roba što prije doći na hrvatske police. Kaže da jučer u Hrvatsku nije ušao nijedan strani državljanin, osim onih u tranzitu.

Capak je rekao da se još istražuju okolnosti kako su oboljeli. Neće više objavljivati lokacije novozaraženih kako ne bi došlo do stigmatizacije.

“Piše se po društvenim mrežama, susjedi ih izbjegavaju”, rekao je Capak. U KB Dubrava su pozitivna tri liječnika, pa je lako moguće da se zarazi i netko od pacijenata jer nisu svi mogli biti otpušteni iz bolnice.

Ministar Beroš rekao je da postoji plan popunjavanja kreveta. Tek kad se popune svi u Klinici za infektivne bolesti, punit će se KB Dubrava.

“Ministarstvo zdravstva se ne bavi nabavkom zaštitne opreme. Mislim da se poduzimaju sve mjere da se na ovom poremećnom tržištu iznađe način da se nabave maske”, kaže Beroš.

Capak je izvijestio da ga je bivši ministar i šef zadarske interne Dario Nakić pitao što da radi jer se vratio s Malte koja nije na popisu zemalja nužnih za samoizolaciju. Kasnije je rekao i da je kratko bio u tranzitu na aerodromu u Austriji.

“Kad sam sve provjerio, rekao sam mu da može raditi”, objasnio je Capak zašto Nakić nije u samoizolaciji a vratio se iz inozemstva.

Izvijestio je da je ukupno zaraženo 11 liječnika, a nema podataka za medicinsko osoblje.

Markotić je komentirala i da ni za jedan lijek nema jasnih podataka da je učinkovit. Lijek za malariju, HIV i ebolu – njima se pokušava analizirati koji bi mogli biti kandidati za liječenje.

“Za te lijekove se čini da je možda mogao pomoći, ali nema dovoljno jasnih studija koji potvrđuju učinkovitost”, objasnila je.

“Moramo se svi odgovorno ponašati. Ne samo oni u samoizolaciji. Već i svi drugi. Ukoliko bude više neodgovornog ponašanja onda će naše mjere morati biti restriktivnije u cilju zaštite zdravlja ljudi… Ja se zahvaljujem svima koji se pridržavaju mjera i vama koji širite to poruku”, rekao je Božinović.

“Jasna preporuka prema starijim osobama i osobama koje boluju od kroničnih bolesti je da ne izlaze”, ponovio je Božinović.

“Razmišljamo o ograničenju kupovina. U ovom trenu nema nigdje nestašica. To još nije takav problem da bismo donosili mjere oko toga. Nema razloga za brigu i stvaranje neracionalnih zaliha. Ali uvijek ima nerazumnih pojedinaca”, rekao je Božinović.

Demantirao je Sindikat da policajci nemaju dovoljno opreme. Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je da će policija nadzirati mjesta na kojima se okuplja veći broj građana. I on je pozvao građane da se pridržavaju uputa. Pohvalio je dosadašnji rad policije na dosadašnjim provjerama kršenja samoizolacije. Na pitanje razmišlja li se o uvođenju policijskog sata, odgovorio je da će to odlučiti Nacionalni stožer, ali da je policija spremna.

“Epidemiološka situacija ukazuje na lokalnu transmisiju, ali je to irelevantno jer smo sustav već podigli na višu razinu”, rekao je ministar Vili Beroš.

Komentari