NOVE BROJKE STOŽERA Ukupno 1871 zaraženih; Još osam osoba preminulo od koronavirusa

Cropix

Nacionalni stožer civilne zaštite u 14 sati održat će redovitu konferenciju na kojoj će izvijestiti o najnovijim informacijama vezanim uz epidemiju koronavirusa u Hrvatskoj.

Presicu je otvorio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je na samom početku zaželio sretan Uskrs osobama pravoslavne vjeroispovijesti.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da je u Hrvatskoj u posljednji 24 sata detektirano ukupno 39 novooboljelih te osam preminulih. Ukupno je 1871 zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, a preminulo je 47 osoba. Oporavljenih je 709.

“Svi preminuli su bili starije dobi s kroničnim bolestima. Od osam preminulih njih šest je bilo na respiratoru, a dvoje nije”, dodao je Beroš.



“Jutros je sletio i avion iz Šangaja sa 70 tona zaštitne opreme”, dodao je.

Udruga Glas Poduzetnika danas je objavila da je Državni inspektorat zatvorio više od 20 ugostiteljskih objekata.

PODUZETNICI, OSJEĆATE LI SE ZAŠTIĆENO? Zatvoreno više od 20 restorana: Tužno je da smo postali sužanjski narod

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić poručio je da u Hrvatskoj postoji oko 35 tisuća ugostiteljskih objekata te da su u 31 od njih utvrđene nepravilnosti.

“Nije nam cilj prema poduzetnicima ići represivno. Svi oni ugostitelji koji će epidemiološke mjere ispuniti moći će rada. Dakle, kad budu ispunili sve mjere, mi ćemo ići u obustavu postupka i ti objekti će moći raditi”, istaknuo je Mikulić.

“Sve ono što je u skladu sa zakonima i pravilnicima, je moguće. Sve ono što nije u skladu sa zakonom, nije moguće. Ovdje se radi da je netko iznio stol na javnu površinu”, dodao je.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je epidemiološku situaciju u domovima za starije i nemoćne.

“Situacija u domovima za starije je mirna. Imamo nekoliko novih oboljelih zaposlenika i štićenika, ali tu su u pitanju domovi koji su već od ranije zahvaćeni tako da se može reći da je situacija pod kontrolom. Imamo novu situaciju u Dubrovniku, u domu u Metkoviću su imali temperaturu. Nitko od štićenika nije pozitivan, dva su djelatnika pozitivna i oni su u izolaciji”, pojasnio je Capak.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, govorila je o izolatu virusa Covid-19 koji je izoliran u Klinici za infektivne bolesti.

Zahvalila se još jednom timu koji je radio na tome i pohvalila njihov trud i napor.

“To je velika stvar za znanstvena istraživanja, ali može pomoći i u detekciji. Već od jučer imamo niz međunarodnih ponuda za istraživanje što je jako važno nas.”

Komentirala je i tzv. “imunitet krda”, napominjući da je tu jako bitno kako će se virus ponašati.

“Promišljamo o mjerama popuštanja. One će biti vrlo promišljene i vrlo oprezne. To je smjer u kojem mi demo jer činjenica je da Hrvatska drži epidemiološku sliku kontrolabilnom. Produžene su četiri odluke: o načinu održavnaja pogreba i posljednjih ispraćaja, o načinu sklapanja braka i o dječjim igralištima – do 4. svibnja”, pojasnio je ministar Božinović.

ŽUPANIJSKI STOŽERI OBJAVLJUJU NOVE PODATKE Preminule tri osobe; Nekoliko županija čeka odobrenje za kretanje bez propusnica

Komentari