NOVE BROJKE STOŽERA Imamo 67 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Jedna osoba preminula

Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je na sjednici vlade objavio kako su se pojavila dva nova žarišta. Radi se o svadbama u Našicama i okolici Sinja.

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj.

“U protekla 24 sata zabilježeno je 67 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 727. Među njima je 125 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 6 pacijenata.

Jedna osoba je preminula.


Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5139 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 145 preminulo, a 4267 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 2746 osoba. Do danas je ukupno testirano 118 955 osoba, od toga 1750 u posljednja 24 sata.”

GRAD ZAGREB

Tijekom jučerašnjeg dana u Zagrebu je zabilježeno novih 14 slučajeva zaraze koronavirusom, a broj aktivnih slučajeva zaraze je 166, izvijestio je u petak zagrebački Stožer civilne zaštite.

“Jučer je napravljeno 384 testiranja, 14 je pozitivnih, tako da sad imamo 166 aktivnih slučajeva u Zagrebu. U izolaciju je stavljeno 65 osoba, tako da ih je jučer ukupno bilo 463 osobe, 18 je više izliječenih nego prethodnog dana”, kazao je na konferenciji za medije ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar.

Izvijestio je kako su danas stigli rezultati testiranja prisustnosti virusa u otpadnim vodama na području Zagreba, koji će se protumačiti sljedeći tjedan. Također, Šostar je najavio postavljanje sustava za kontinuirano testiranje prisutnosti virusa u otpadnim vodama, koji će se u sljedećih 15-20 dana postavit u pročišćivaču otpadnih voda.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da je do sada gradska uprava zaprimila oko 2 tisuće zahtjeva za procjenu štete nakon urbanih poplava te je pozvao građane na strpljenje, kako bi povjerenstva mogla izaći na teren i procijeniti štetu.

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

U Primorsko-goranskoj županiji jedan je novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je kontaktu zaražene osobe s jednog vjenčanja, objavio je županijski stožer civilne zaštite.

KARLOVAČKA ŽUPANIJA

U Karlovačkoj županiji nema novozaraženih osoba koronavirusom. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 36 osoba i svi su testovi negativni. U OB Karlovac testirano je 30 osoba te u OB Ogulin 6. Tako je i dalje u Karlovačkoj županiji evidentirano 95 oboljelih od covida-19. Na liječenju u OB Karlovac nalaze se 2 pacijenta. U samoizolaciji je 47 osoba, priopćio je županijski stožer.

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA

U Šibensko-kninskoj županiji jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti covid-19. Riječ je starijoj ženskoj osobi iz Knina za koju je epidemiološka obrada u tijeku. Od reaktivacije epidemije u lipnju, u Šibensko-kninskoj županiji oboljele su 64 osobe, a trenutno je 33 aktivnih slučajeva oboljenja. Tri osobe i dalje se liječe na Odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju. Od jučer je uzorkovano 4 uzorka na SARS-CoV-2 virus, objavio je županijski stožer civilne zaštite.

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji registriran je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o djetetu, bez simptoma, koje je u bolnicu zaprimljeno nevezano za covid-19, a testirano je preventivno jer živi u kućanstvu s pozitivnom osobom, objavio je županijski stožer.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Na području Zagrebačke županije u petak je zabilježeno troje novozaraženih koronavirusom, izvijestili su iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 50 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 187 osoba, a 11 ih je preminulo.

Ukupno je dosad bilo 248 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci.

Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze covid-19 infekcijom.

Što se tiče dvoje stranih državljana kojima je jučer potvrđena zaraza virusom covid-19, važno je istaknuti da se radi o osobama koje su testirane zbog obaveze testiranja prije ulaska u RH, a zbog toga što dolaze iz trećih zemalja. Od samog ulaska u RH bila im je određena mjera samoizolacije te se oni i trenutno nalaze u samoizolaciji.

S današnjim danom su i dvije osobe izliječene, obje iz Ploča. Od početka pandemije je analizirano ukupno 6065 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitaliziran je 1 pacijent pozitivan na covid-19.

U samoizolaciji su 182 osobe, a u posljednja 24 sata nije bilo kršenja mjera samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 47 slučajeva kršenja samoizolacije, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA

Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata nema evidentiranih novozaraženih osoba, a ozdravile su 2 osobe (Oroslavje). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije je 12, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA

U prostorijama Županijske uprave danas je održana koordinacija Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na kojoj je rezimirano aktualno epidemiološko stanje na području županije. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić izrazio je zadovoljstvo stabilnom epidemiološkom situacijom kazavši kako veseli činjenica da je županija peti dan za redom bez novih slučajeva oboljenja koronavirusom, priopćili su iz županijskog stožera.

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA

Dvadeset treći dan zaredom nema novooboljelih osoba od covida-19 s područja Ličko-senjske županije.

Ukupno je oboljelo 30 osoba od covida-19 od čega je 29 osoba izliječeno te jedna osoba preminula. U protekla 24 sata testirano je 12 uzoraka brisa.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 15 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije “COVID 19” kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Sveukupno je, tijekom posljednja 24 sata, u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano 226 osoba od kojih je 9 pozitivno na koronavirus. Većina od njih, odnosno 5 prebivalište ima na području Ispostave Beli Manastir i međusobni su kontakti, troje je s područja Ispostave Đakovo, a jedna je osoba s područja Ispostave Osijek.

Preminula je jedna osoba, izvijestio je županijski stožer civilne zaštite.

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

U Brodsko-posavskoj županiji u četvrtak su zabilježene tri novooboljele osobe čija je obrada u tijeku te utvrđivanje njihovih kontakata, izvijestili su u petak iz Županijskog stožera Civilne zaštite i dodali da je za vikend najavljeno sedam okupljanja s više od 100 sudionika, od čega pet svadbi.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije je 160, a broj aktivnih slučajeva 12 (dvije osobe manje nego jučer).

Hospitalizirane su tri osobe,a u samoizolaciji je 49 osoba.

U skladu s odlukom o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika tijekom epidemije covida-19, za sljedeći vikend Županijskom centru 112 prijavljeno je sedam javnih okupljanja s više od 100 sudionika (pet svadbenih svečanosti te po jedan glazbeni i sportski događaj).

Stožer Civilne zaštite Brodsko-posavske županije i dalje poziva građane i organizatore javnih i privatnih okupljanja na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje preporuka HZJZ-a radi sprječavanja zaraze covidom-19.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, poručuju.

ISTARSKA ŽUPANIJA

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 135 uzoraka briseva na covid-19, od kojih su 2 pozitivna. U tijeku je epidemiološka obrada.

Svi ispitani uzorci osoblja i korisnika uzeti iz Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Pula, su negativni.

Izliječene su 2 osobe. U mjerama samoizolacije nalazi se 230 osoba.

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

U Vukovarsko-srijemskoj županiji evidentirano je sedam novih slučajeva.

“U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 7 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (6 iz Vinkovaca i 1 iz Ivankova)”, stoji u objavi Stožera.

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 8 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom (covid-19), a sve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 15 osoba. Ukupno je testirana 3761 osoba. Na posljednjem testiranju bio je 41 uzorak, svi uzorci su negativni. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Komentari