NOVA AFERA NA POMOLU? USKOK je podignuo optužnicu protiv sedam osoba zbog korupcije u Ministarstvu graditeljstva

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

USKOK je podignuo optužnicu protiv sedam osoba zbog korupcije u Ministarstvu graditeljstva. Kako doznaje Večernji list, prvooptuženi je Josip Bienenfeld, a osim njega još su optuženi Željko Korica i Zoran Sikirica. Sve ih se tereti za kaznena djela primanja mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te poticanja na krivotvorenje službene i poslovne isprave, izvijestio je danas USKOK.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti:

“USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv J. B. (1962.), Ž. K. (1953.), Z. S. (1962.), L. P. M. (1963.), A. D. (1965.), T. B. (1966.) i D. R. (1964.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te poticanja na krivotvorenje službene i poslovne isprave. (3. 6. 2020.)

Optužnicom se I., II. i III. okr. terete da su, od 18. ožujka do 15. travnja 2019., u Splitu i Zagrebu, I. okr. kao načelnik Samostalnog sektora za pravne poslove Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, posredstvom II. okr., bivšeg zaposlenika tog Ministarstva, a na traženje III. okr., kao i na traženje stvarnog voditelja poslovanja društva kojeg je III. okr. osnivač., poduzimali radnje u cilju da od Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita ishode izmjenu i dopunu građevinske dozvole izdane navedenom trgovačkom društvu kao investitoru izgradnje hotela na način da se, iako je došlo do smanjenja oblika i veličine građevinske čestice, zadrži veličina i katnost izgrađenog objekta. Radi realizacije navedenog, III. okr. i stvarni voditelj poslovanja njegovog društva su od II. okr. zatražili da posreduje kako bi navedeno Ministarstvo njihovom trgovačkom društvu izdalo mišljenje na temelju kojeg se ne bi rušila etaža hotela i kako bi se izdala izmjena i dopuna građevinske dozvole”, piše u priopćenju.



Komentari