Nosač Kolindinog cekera dobio siguran posao od HZZO-a?

Nekoliko stotina zaposlenika iz mreže HZZO-a koji rade na računalima upućeno je na pregled vida u zdravstvenu ustanovu ‘Vaš pregled’ u vlasništvu dr. Tomislava Madžara doznaje Net.hr.

Tomislav Madžar, bivši savjetnik Kolinde Grabar-Kitarović za zdravstvo i sport, gotovo je posve nestao iz društvenih kronika. Mnogi ga pamte iz kraja posljednje predjsedničke kampanje, kao onog koji je nosio veliku ružičastu torbu cvjetnog dezena u kojoj je predsjednica imala dodatnu opremu za sučeljavanje s kandidatom Zoranom Milanovićem, a onda je tako, s ‘cekerom’ u ruci, napao Milanovića pred svim kamerama i mikrofonima, vikao mu da ga može biti sram zbog načina na koji se odnosio prema predsjednici.

No, nije on bio isturen samo kao savjetnik predsjednice za zdravstvo i sport, nego i kao prijatelj Milana Bandića. Zabilježeno je da je upravo on odnio velikog plišanog medvjeda u ime predsjednice Milanu Bandiću kada je završio u bolnici u svibnju 2017. godine.

Madžar je po struci liječnik, okušao se i kao menadžer glazbenih zvijezda, a kada je uključen u prvu predizbornu kampanju Kolinde Grabar Kitarović, postalo je očigledno da je visoko umrežen i u HDZ-u, piše Net.hr.



Zdravstvena ustanova ‘Vaš pregled’

Godine 2016. je i osnovao Ustanovu za zdravstvenu skrb “Vaš pregled”, koja je službeno registrirana za medicinu rada i sporta, obiteljsku, opću medicinu, dentalnu medicinu te zdravstvenu zaštitu žena i fizikalnu terapiju. Iako se službeno radi o zdravstvenoj ustanovi, i sam dr. Madžar povremeno ju je predstavljao kao “polikliniku”.

U međuvremenu je dr. Madžar nestao iz Upravnog vijeća Poliklinike Zagreb, ali se zagrebačke sportaše upućuje i u Polikliniku Zagreb i u njegov “Vaš pregled”.

Madžar je manje prisutan u društvenim kronikama, ali “Vaš pregled” i dalje uhodano radi. A koliko se mreža dobivanja poslova razgranala, svjedoči i otkriće Net.hr-a: Madžarova zdravstvena ustanova “Vaš pregled” dobila je siguran posao od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), javne ustanove, i to na račun – zdravstvenog osiguranja.

Kakav natječaj?

Naime, djelatnici moćne hrvatske ustanove u koju se slijevaju doprinosi za zdravstveno osiguranje svih zaposlenih građana, a ona potom iz svih tih milijuna održava na životu cjelokupni zdravstveni sustav, upućeni su na obavezne preglede vida – u privatnu ustanovu u vlasništvu dr. Madžara.

Na upit Net.hr-a, na temelju kakvog natječaja je dogovoren taj posao, odnosno, je li bilo i drugih ponuda, dali su pojašnjenje da se ne radi ni o kakvom ugovaranju posla, odnosno, natječaju, nego se radi o “obavezi poslodavca da na temelju Pravilnika o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom, u okviru preventivnih pregleda, osigura pregled vida radnika kod specijalista medicine rade najmanje svake dvije godine, za radnike koji koriste korekcijska pomagala, prije početka zapošljavanja na radnom mjestu s računalom i na zahtjev radnika zbog tegoba koje bi mogle biti posljedica rada s računalom, odnosno zaslonom.”

Nisu milijunski iznosi

U odgovoru nema posebne argumentacije – zašto baš “Vaš pregled”, a ne specijalisti medicine rada iz neke druge ustanove, no napomenuto je da su se odlučili promijeniti specijalista zbog toga jer je liječnik kod kojeg su djelatnici HZZO-a obavljali te preglede otišao u mirovinu.

Iz HZZO-a je, također, pojašnjeno novinarima da ti pregledi nisu trošak poslodavca, da ih ne plaća ustanova HZZO tvrtki dr. Madžara, nego pregledi idu na trošak – HZZO-a, dakle, da su obuhvaćeni obaveznim osiguranjem, a “cijena pregleda vida propisana je Odlukom o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju specifične zdravstvene zaštite i iznosi 110 kuna”.

Dr. Tomislav Madžar također je odgovorio na upit Net.hr-a i potvrdio da je do sada obavljeno 157 pregleda, za cijenu od 110 kuna. “Ukupan iznos navedenih usluga iznosi 17.270,00 kuna, što je 0,4% ukupnog ostvarenog prihoda Ustanove za zdravstvenu skrb Vaš pregled”, stoji u odgovoru dr. Madžara.

Neovisno o činjenici da se ne radi o milijunskim poslovima, sigurno se radi o sigurnom i pouzdanom poslu koji bi rado preuzele mnoge ordinacije. No, ne radi se tu samo o poslu – nego prije svega o učvršćivanju mreže, o kontroli teritorija u toj zoni političko-zdravstvene trgovine, piše Net.hr.

Komentari