Njemačka poduzetnicima smanjuje PDV, najavljuje pomoć poduzećima… U Hrvatskoj ministri najavljuju inspekcije

Kako to kod nas biva zbog manje vrijednosti fiskaliziranih računa u odnosu na isto razdoblje lani ministri financija i turizma najavili su inspekcije.

‘Vjerujem da je broj izdanih računa manji jer smo radili manje, poslovalo se manje, a vrijednost računa je manja jer su to pretežito naši ljudi. Njih pet dođe i pije esspresso, dok bi prije došlo pet Australaca i pilo pet piva, pa pet koktela”, rekla je Jelena Tabak.

Ugostiteljstvo je jedina djelatnost u kojoj je pad vrijednosti računa veći od pada broja izdanih računa, pa je ministar Marić najavio provjeru.

Može li se varati sustav?

”Sad i jest vrijeme da se radi porezni nadzor. Ja samo mogu reći da porezna ima sve podatke koji su pod istom kapom smještaj i ugostiteljstvo, pri čemu je smještaj nosio puno veće iznose, pa kad je ministar Marić spomenuo ugostiteljstvo, mislim da je imao lapsus lingua i mislio uslugu smještaja”, rekla je Jelena Tabak.



Država će i idućih mjeseci nastaviti podupirati turističke grane koje drže naše gospodarstvo. ”Turizam ćemo i u naredna tri mjeseca pratiti određenim mjerama, ali one će biti modificirane i neće biti takve kakve su bile u ožujku, travnju i svibnju”, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

A ministar turizma Gari Capelli šalje oštru poruku onim koji bi možda naštimavali promet kako bi dobili potpore. ”Oni koji riktaju – znamo kako treba s njima. Od kažnjavanja, pa svega što treba u skladu sa zakonom napraviti. Nema s njima razgovora”, poručio je.

Može li se prevariti sustav, pitali smo APIS. ”Svi porezni obveznici šalju podatke u sustav fiskalizacije potpisan elektronskim ključem. U slučaju da to nije ključ i ne odgovara onome kako bi trebalo, podaci se ne bi zabilježili na sustav. U drugom koraku kad su podaci već zapisani u sustav APIS-a, bilo kakav pokušaj da se oni promjene se odmah evidentira i naš sustav evidentira. Takvih pokušaja nije bilo”, kaže Saša Bilić iz APIS-a za Dnevnik.hr.

Njemačka smanjuje PDV, trošarine, cijene energenata…

Za razliku od Hrvatske Njemačka je poduzetnicima odlučila pomoći, a ne im slati inspekcije. Pa tako vlada u Berlinu od 1. srpnja do 31. prosinca 2020. PDV se snižava sa sadašnjih 19 na 16 posto. A povlaštena stopa PDV-a sa sedam na pet posto. Ona vrijedi na primjer za namirnice i drugu robu svakodnevne potrošnje. Cilj ove mjere je potaknuti potrošnju. Samo ova mjera će njemačku vladu koštati 20 milijardi eura. Snižavanje stope PDV-a je najveće iznenađenje novog paketa.

Savezni kabinet želi smanjiti financijsko opterećenje građana i njemačkih tvrtki po pitanju energetskih troškova. Poticajima na račun proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora koji će poteći direktno iz nacionalnog budžeta bi se trebala sniziti cijena električne struje koju plaćaju privatni i pravni subjekti.

Vlada će s nekoliko milijardi eura pomoći vrtićima i jaslicama kako bi se financiralo mjere preuređenja, nadogradnje ili reorganizacije rada u tim ustanovama, a planira se i isplata bonusa od 300 eura za svako dijete koje ima pravo na dječji doplatak. Bonus se mora doduše oporezovati, ali ne i kod socijalno ugroženih obitelji.

Njemačka vlada odustala je i od uvođenja premija za kupovinu dizelaša i benzinaca.

S dodatnom financijskim pomoći mogu računati gospodarske grane i firme koje je pogodila koronakriza. Radi se o pomoći ukupnog volumena 25 milijardi eura. Cilj je spriječiti stečajeve, pogotovo u manjim i srednje velikim kompanijama. Pomoć će se isplaćivati za mjesece lipanj, srpanj i kolovoz – i to za branše poput ugostiteljske, turističke, ali i za npr. sportske klubove u nižim ligama. Vlada se obvezuje i da će im nadoknaditi fiksne troškove u iznosu do 150.000 eura za maksimalno tri mjeseca, piše DW.

SMANJENJE POREZA I POMOĆ PODUZETNICIMA Tako Njemačka planira spasiti gospodarstvo. A Hrvatska?

Komentari