‘NITI NAKON 25 GODINA MI NIJE JASNO KAKO SE NE MOŽE NAĆI TIJELO MOGA OCA’ Ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića godinama se prikriva

“Razočaran sam definitivno. Niti nakon 25 godina mi nije jasno kako se ne može naći tijelo moga oca”, rekao je za Hinu Duje Šantić, sin generala koji je bio zapovjednik postrojbi HVO-a u bihaćkoj enklavi.

Borba s vjetrenjačama

Duje Šantić je u više navrata upozoravao na prikrivanje ovoga zločina, za kojega je ranije izravno optuživao nekedašnjeg zapovjednika Armije BiH u Bihaću, generala Atifa Dudakovića.

“Borim se s vjetrenjačama punih 25 godina. Mislio sam prije tri godine da će slučaj biti riješen međutim još se ništa dogodilo nije”, dodao je.

Generala HVO-a Vladu Šantića odveli su u noći s 8. na 9. ožujka 1995. godine iz sjedišta HVO-a u Bihaću pripadnici Vojne policije Armije BiH. S pratnjom je stigao u hotel Sedra u kojemu se proslavljao Dan žena, a tamo je bilo cjelokupno vodstvo bošnjačke Armije BiH, uključujući generala Dudakovića.



Po medijskim navodima nakon prepirke s Dudakovićem, Šantića je u nepoznatom pravcu odveo zapovjednik Vojne policije Hamdija Abdić Tigar od kada mu se gubi svaki trag.

Istragu ovoga zločina provodilo je nedugo nakon Šantićeva nestanka mješovito hrvatsko-bošnjačko povjerenstvo, no nije ništa utvrdilo. Njegovo ubojstvo prijetilo je remećenju hrvatsko-bošnjačkih odnosa u trenutcima kada su se vodile vojne operacije protiv srpskih snaga.

Slučaj je godinama stajao zaboravljen

‘Slučaj Šantić’ je godinama zaboravljen, da bi ponovo bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka. Svjedok je naime tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća no nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

Županijski sud u Bihaću potvrdio je prošle godine optužnicu protiv sedmorice bivših pripadnika Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine koje se tereti da su odgovorni za ubojstvo Šantića. Temeljem optužnice, podignute još u svibnju 2018. godine, prvooptuženi u ovom slučaju je Hamdija Abdić zvani Tigar, nekadašnji zapovjednik vojne policije Petog korpusa.

Suoptuženi su Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović. Iako je likvidiran u jeku rata, ovaj slučaj tužiteljstvo nije okarakteriziralo kao ratni zločin, nego tek kao civilno ubojstvo. Zbog toga obitelj generala Šantića ovaj proces smatra farsom.

Alijinom ‘vitezu’ Atifu Dudakoviću i suborcima sudi se za udruženi zločinački pokret

Alijinom ‘vitezu’ Atifu Dudakoviću i suborcima sudi se za udruženi zločinački pokret

Komentari