Ninčević-Lesandrić pozdravila mjere Vlade i poručila: Ključno je da se ozbiljno krene u rezanje rashodovne strane proračuna. I to još jučer

“Ovo je veliki uspjeh Inicijative Glas poduzetnika. Već sam ranije više puta rekla da je okupljanje poduzetnika u IGP nešto najbolje što se dogodilo za poduzetništvo od kada postoji slobodna Hrvatska i da ovakve promjene ne mogu donijeti nikakve političke stranke na vlasti ni oporba, ove promjene mogu se dogoditi samo pod pritiskom javnosti, i to se upravo i dogodilo”, kaže Ivana Ninčević-Lesandrić za Otvoreno.

Poduzetnici ne kukaju i ne traže pomoć države

Dodaje kako ovakve mjere treba podržati svaka politička opcija.

“Ne svojatati niti povezivati uz svoju političku stranku, već jasno i glasno podržati glas svih poduzetnika”, kaže saborska zastupnica koju smo upitali za komentar danas izglasanih vladinih mjera za spas gospodarstva.

Podsjetimo, Vlada je na današnjoj sjednici donijela novi paket ekonomskih mjera težak dodatnih 30 milijardi kuna, kojim bi se trebalo pomoći realnom sektoru da prebrodi krizu i nadolazeću recesiju izazvanu pandemijom COVID-19.



Ivana Ninčević-Lesandrić kaže kako je bitno naglasiti kako su poduzetnici tražili otpis, kako nisu tražili nikakve poticaje ni pomoći.

“Poduzetnici su tražili su da za period dok su im prihodi 0 kuna država ne može obračunavati poreze, prireze, doprinose i namete. Tako da ove teze koje Vilim Ribić pokušava progurati u javnom prostoru da poduzetnici kukaju i mole državu za pomoć, ne stoje”, kaže saborska zastupnica. “To su najobičnije laži i spinovi. Ovdje se ne radi o nikakvim poslovnim propustima, već o zabrani rada”.

“Ne traže poduzetnici pomoć države, poduzetnici traže državu da im prestane uzimati u ovoj kriznoj situaciji i da posluša njihov glas jer nitko osim njih ne može bolje znati kako sačuvati njihova radna mjesta. Inicijativa je u 14 dana okupila sve mikro i male poduzetnike. Važno je stalno ponavljati da upravo mikro i mali poduzetnici su oni najugroženiji u ovoj krizi i oni Čine preko 90 posto od ukupnog broja poduzetnika, dok je kod njih zaposleno preko 400 000 ljudi”, objašnjava.

“S takvim brojem članova IGP postaje bitan faktor u kreiranju hrvatskih gospodarskih politika. I to je nešto što nam je nedostajalo svih ovih godina- da se čuje glas poduzetnika u kreiranju zakonskih okvira koji se na kraju krajeva tiču njih samih. Nažalost, do sada smo imali situacije da zakone za poduzetnike kroje ljudi koji nikada nisu radili u realnom sektoru, a kamoli bili mikropoduzetnik”, kaže saborska zastupnica.

Što više poduzetnika to bolja sigurnost radnog mjesta

Dodaje i kako prava zaposlenika nitko ne može bolje zaštititi od razvijenog poduzetništva.

“Što više novih poduzetnika i obrtnika, i što više razvijanja postojećih, osigurava nam zapošljavanje. Sigurnost zapošljavanja je važna, a ne sigurnost radnog mjesta”.

Smatra kako nema toga zakona ili vlade koja vas može bolje zaštiti od razvijenog poduzetništva, jer ako vas poslodavac zna da vi u svakoj sekundi možete dati otkaz i pronaći novi posao u roku odmah, tada će se itekako potruditi da budete zadovoljni svim uvjetima na svom radnom mjestu – da vas ne izgubi.

“Bez razvijenog poduzetništva, tu opciju nemate. Zamislite samo da cijeli život radite na jednom radnom mistu, i da vaš poslodavac zna da drugi posao ne možete naći nikada – pa tu vam može pomoć samo sreća da ste naišli na normalnu osobu – ni vlada, ni zakoni, ni sindikati”,slikovito objašnjava naša sugovornica.

Dodaje kako samo razvijanjem poduzetništva zaposleni imaju slobodu i sigurnost zapošljavanja, a samim time i najveća prava zaposlenika.

“I zato se moramo boriti na sve načine da poduzetništvo opstane i razvija se”.

Ne smijemo zaboraviti kako je ovo izborna godina 

Kaže i kako je politički gledano ovo za premijera odličan potez jer je pokazao da su kao Vlada sposobni poslušati i usvojiti zahtjeve poduzetnika.

“Ali nemojmo zaboraviti da je izborna godina kao i da bi se ove mjere s vremenom svakako trebale nametnuti kao jedino logično rješenje. Kako god moramo priznati da se ponio državnički”, upozorava saborska zastupnica.

“Ono što je sada ključno je da se ozbiljno krene u rezanje rashodovne strane proračuna, i to još jučer. Jednostavno nije vrijeme za trošenje na nepotrebne stvari. Dakle rezovi gdje god je to moguće”, preporučuje naša sugovornica.

Dodaje kako je ovo stanje jedinstvena prilika da se napokon riješimo svih nepotrebnih i nagomilanih izmišljenih radnih mjesta koja opterećuju sustav.

“Očekujem i da ćemo ići u smanjenje plaća državnom sektoru, a pri tom prvenstveno mislim na političke funkcije, od nacionalnih, regionalnih do lokalnih tijela. I naravno, najbitnije po pitanju najavljenih mjera je da nam ostaje još vidjeti i provedbu istih kroz nas birokratski sustav specijaliziran da se ‘ne može'”, rekla je za Otvoreno Ivana Ninčević-Lesandrić.

Komentari