NIJE LAKO BITI TAJNIK SDP-A Desna ruka Davora Bernardića dobio je samo 132 glasa na izborima

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas na izborima je osvojio 132 glasa, ali mu je to bilo dovoljno da uđe u 10. saziv Hrvatskog sabora. Usporedbe radi, Vili Beroš, HDZ-ov ministar zdravstva ušao je u Sabor 35.607 preferencijalnih glasova.

Neumoljiva statistika otišla je i korak dalje. Vukas je, naime, bio treći u 1. izbornoj jedinici u kojoj je od 14 kandidata s liste Restart koalicije njih 11 imalo više glasova od njega. Rezultat bi bio loš i kad ste posve ‘obično’ ime s liste, no kad ste glavni tajnik najjače oporbene stranke rezultata je zabrinjavajući koliko i znakovit. Jer, Vukas je bio, barem se tako govorilo, desna ruka Davora Bernardića, pa ako je biračima neprepoznatljiva desna ruka onda je i logično da ostatak “tijela” ne prođe na izborima dobro.

Dojam je da je glavni tajnik SDP-a, u dogovoru s prvim čovjekom SDP-a, odlučio ostati čovjek u sjeni i to mu je, u itekako uspjelo. Taj je ‘uspjeh’ tom veći i začudniji ako se zna definicija posla glavnog tajnika SDP-a: “Prema Statutu SDP-a, glavnog tajnika bira Glavni odbor na prijedlog predsjednika SDP-a. On organizira sjednice središnjih tijela SDP-a, izvršava naloge središnjih tijela SDP-a, koordinira stručnim i administrativno-tehničkim osobljem SDP-a, koordinira rad tajnika organizacijskih oblika SDP-a, koordinira izvršne tajnike, te obavlja druge poslove u skladu sa Statutom SDP-a.”

Stabilizacija poslovanja, ali ne i izbornog uspjeha

Na istim tim stranačkim stranicama piše i da je za glavnog tajnika stranke Vukas izabran 24. ožujka 2018. godine. Na poziciju dolazi s mjesta poslovnog direktora SDP-a na koje je došao u siječnju 2017. te je, kako piše, pokrenuo proces restrukturiranja poslovanja stranke koje je rezultiralo značajnim uštedama i stabilizacijom poslovanja. A na mjesto poslovnog direktora SDP-a došao je s menadžerske pozicije u Krašu. Vukas je, piše, diplomirani agronom, rođen 1975. i rodom iz Dubrovnika, živi u Zagrebu i otac je dvoje djece.



Tvornica Kraš ga je pak praktički dobila u amanet kupivši poljoprivredno imanje kompanije u kojoj je radio na kojem je i danas Krašograd, taman da Vukas negira bilo kakvu povezanost s Nadanom Vidoševićem koji je za Kraš zemljište kupio. U Krašu radi deset godina, sve dok Bernardić nije dobio unutarstranačke izbore, pa mu ponudio da bude poslovni direktor. Znali su se njih dvojica od ranije. Vukas je član SDP-a od 2006., aktivan u Mjesnoj organizaciji Stenjevec, a tri godine kasnije počinje njegova suradnja s Bernardićem kao tadašnjim predsjednikom Gradske organizacije. Za njegova mandata kao poslovnog tajnika stranka se financijski konsolidira, a ono konačno zatvaranje svih kredita bilo je planirano nakon osvajanja velikog broj mandata.

Izborni neuspjeh

Vukas je očekivao preko 60 mandata, no nije se dogodilo, baš kao ni dobar rezultat u II, VI i VII jedinici. Unisona je ocjena javnosti bila da su liste slagane isključivo po osobnim preferencijama čelnika stranke, a to u pravilu ne donosi dobra.

Odgovornost Vukasa pri tom je golema, tim više što im sam u tom intervju veli da su Bernardić i on funkcionirali kao tim, zajednički prolazili kroz sve situacije i to na dnevnoj bazi, da bi na kraju dana odluka bila Bernardićeva. Prevelika iskrenost i otvorenost u komunikaciji bila je jedina mana koju je Vukas imao na račun Bernardića, ali može to, pametno zaključuje, na koncu biti i vrlina.

Tko je kriv?

 Logikom Vukasovog odgovora na pitanje tko je arhitekt, krivo je cijelo Predsjedništvo. Povijest međutim uči kako se tu nikom neće dogoditi ništa.

Bernardić je odmoru, a ako tko iz Predsjedništva ispadne upast će ako ništa u saborske klupe, a i Vukas će put Markova trga pa pričekati informaciju za kakvu desnu ruku će se opredijeliti Bernardićev nasljednik. On teško da će to biti sada kad je lov na Bernardićeve ljude makar neslužbeno otvoren.

Nije lako glavnim tajnicima SDP-a

Nikola Vukas, čovjek kojeg su zvali desnom rukom Davora Bernardića i arhitektom Restart koalicije, na mjesto glavnog tajnika došao je nakon Zvane Brumnića. Na ovom izborima Brumnić je osvojio samo 223 glasa u VII izbornoj jedinici. S druge, pak strane, Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a, u II je izbornoj jedinci osvojio velikih 17.364 preferencijalnih glasova. A poslovi im isti, jer po definiciji na stranicama HDZ-a “glavni tajnik HDZ-a upravlja Glavnim tajništvom, u čijem sklopu djeluju Ured glavnog tajnika, Odjel za logistiku i financije, Odjel za medije, komunikaciju i digitalne medije, Odjel za analitiku i članstvo te tri pomoćnika glavnog tajnika i glavni pravni savjetnik”“.

Očito, nije lako biti glavni tajnik SDP-a, njih kao da prati neka loša kob.

No, Nikša Vukas mlad je čovjek, a život je nekad fenomenalno nepredvidljiv. Možda se, tko zna, s Markova trga uzdigne poput feniksa sve do, zašto ne, Jandrokovićevih preferencijalnih glasova, moći i popularnosti. Nepredvidljiv život itekako trpi i takva nepredvidljiva rješenja, pišu Vijesti.hr.

Komentari