Nevjerojatno da se ovo zaista događa: Još tri pripadnika Oružanih snaga pozitivna na droge, jedan odbio testiranje

Cropix

Nakon što je tek prije manje od mjesec dana izbio skandal u Hrvatskoj vojsci kada su petorica pripadnika Hrvatske vojske bila su pozitivna na droge zbog čega se protiv njih vodi stegovni postupak, sada se problemi nastavljaju.

Povijest problema

Podsjetimo, prvi skandal se dogodio još prošle godine u Litvi. Tada su pripadnici Vojne policije Hrvatske vojske iz sastava 2. hrvatskog kontingenta u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti u Litvi, u nedjelju, 16. veljače 2020. prilikom testiranja utvrdili prisutnost nedopuštenih sredstava kod dvojice vojnika, pripadnika 2. HRVCON-a.

Godinu dana kasnije, četvorica specijalaca i pripadnika Zapovjedništva za specijalne snage bila su pozitivna na drogu, radilo se o kokainu. Testirali su ih bez najave, ali i ciljano. Sada su na red došli novi skandali.

Opet droge

Prilikom testiranja 16 vojnika u vojarnama „Vergarola“ u Puli, „Admiral flote Sveto Letica – Barba“ u Splitu, „116. brigade HV“ u Pločama, „Pk. Marko Živković“ u Velikoj Gorici – Pleso i u vojarni 5. gbr. „Slavonski sokolovi“ u Vinkovcima kod troje pripadnika utvrđena je prisutnost metabolita THC-a dok je jedan pripadnik odbio testiranje te će protiv njih biti podnesene stegovne prijave Vojnostegovnom sudu zbog počinjenja stegovnog prijestupa „Dovođenje u stanje pod utjecajem droga ili odbijanja testiranja na droge“



U kratko vrijeme ovo je drugi poznati slučaj otkrića korištenja droga kod pripadnika Oružanih snaga. Prije tjedan dana otkriveno je da su petorica pripadnika Oružanih snaga pali na testiranju na droge.

Četvorica od njih pripadnici su Zapovjedništva za specijalne snage koji su bili pozitivni na kokain. Peti je pripadnik Vojne policije koji radio na osiguranju visokih vojnih i državnih dužnosnika. Protiv svih njih pokrenut je stegovni postupak, a u MORH-u naglašavaju kako za korištenje droga u Oružanim snagama vrijedi načelo nulte tolerancije, piše Jutarnji list.

Komentari