Neuspjeli dogovor Beograda i Prištine, Vučić: Misle da isključivo žrtve, Kurti: Srbija je odgovorna za genocid

Foto: Flickr

Beograd i Priština nastavili su s međusobnim optužbama u pokušaju Bruxellesa da na trilateralnom sastanku unaprijedi srpsko-albanski dijalog.

Srbija se u potpunosti suglasila sa svim prijedlozima Europske unije, ali albanska strana nije prihvatila niti jednu od tri točke EU-a, inzistirajući na “novim političkim kriterijima”, izjavio je beogradskim medijima u Bruxellesu srbijanski predsjednik Aleksandara Vučić, ustvrdivši kako je kosovski premijer Albin Kurti govorio o “tri genocida Srbije” na Kosovu, javlja Hina.

‘Težak sastanak’

Sastanak dvojice dužnpsnika “teškim” je nazvao i posebni predstavnik Europske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, jer je predstavio “vrlo različite pristupe” normalizaciji odnosa.

Vučić je rekao kako ga naročito brine to što izaslanstvo Prištine nije prihvatilo drugu točku prijedloga da se “obje strane suzdržavaju od akcija koje bi mogle destabilizirati situaciju na terenu“.



„Ni oko čega se nismo mogli dogovoriti“, istaknuo je Vučić, rekavši kako je poslije razgovora 15. lipnja mislio da je “nemoguće imati lošiji sastanak”, ali se danas “uvjerio da je to moguće“.

Kosovski premijer Kurti ustvrdio je za medije na albanskom kako je “čista laž” Beograda da Priština izbjegava uvažiti prijedloge EU-a. Kurti pak navodi kako srpska strana nije htjela da se uvrsti rečenica o “suočavanju s prošlošću”.

Vučić je naveo da su prijedlozi EU-a bili intenziviranje zajedničkih napora na identificiranju posmrtnih ostataka nestalih osoba, suzdržavanju od akcija koje bi mogle destabilizirati situaciju na terenu, te usuglašavanje susreta glavnih pregovarača jednom mjesečno, i Srbija ih je prihvatila “bez ijedne zamjerke”.

‘Kurti se vraća u 19. stoljeće’

„Suština njihovih izlaganja je da je Srbija kriva za tri genocida na Kosovu“, rekao je Vučić, objašnjavajući kako je Kurti govorio da je “prvi navodno počinjen 1878. godine, a posljednji 1999”.

„Za drugi nisam siguran da li je mislio na Balkanske ratove ili Drugi svjetski rat“, rekao je Vučić.

On je ocijenio kako je razgovor bilo „vrlo neprijatan“ i da su predstavnici Prištine „došli da razore dijalog“ jer se Kurti “vraća u 19. stoljeće”.

“Teško je razgovarati s iracionalnim ljudima. Razumijem da je bilo zločina na obje strane, ali oni to ne prihvaćaju, već misle da su bili isključivo žrtve”, rekao je Vučić.

Nastavit ćemo razgovarati, ali sam sada mnogo više zabrinut za Srbe na Kosovu, izjavio je Vučić.

‘Imamo dugu povijest gdje je Srbija kao država počinila genocid’

Kurti je izjavio i kako nikada nije rekao da su Srbi genocidni narod, već da su takvi bili režimi u Srbiji.

„Ovo nije prvi zločin i prvi genocid. Imamo dugu povijest gdje je Srbija kao država, ne Srbi, ja nikada ne kažem da su Srbi genocidan narod. Ja kažem da je Srbija kao država počinila genocid, institucionalno vodstvo države Srbije odgovorno je za genocid“, rekao je Kurti, prenosi N1.

Rekao je da je predsedniku Srbije poklonio tri knjige o zločinima Srbije prema Albancima, ali da je od njega na poklon dobio samo uvrede.

„Mi ćemo se pobrinuti da svi ostvaruju svoja prava. Kosovo je bilo pod međunarodnim protektoratom, pod UNMIK-om, Euleksom, sada pod Specijalnim sudom, i mi smo uvijek bili pod nadzorom međunarodne pravde, što nije bio slučaj sa Srbijom“, rekao je.

Naglašava kako je protiv bilo kakvog nasilja na Kosovu, pogotovo prema manjinama. „Oni koji žele podijelu, njima odgovaraju takvi akti“.

Predložio sporazum od šest točaka, Vučić odbio

Kosovski premijer je rekao da je predložio mirovni sporazum koji nije prihvaćen od strane Srbije.

„Na početku sam predložio pisani sporazum od šest točaka koji nije prihvaćen. Sporazum je odbijen prije nego što je pročitan. Za mene to dokazuje nespremnost za sporazum“, kazao je Kurti.

I zamjenik premijera Besnik Bislimi je na sastanku pročitao spisak od 11 trgovinskih barijera koje bi Srbija trebala eliminirati.

Kurti je rekao i kako su u okviru pitanja o nestalima zatražili ubacivanje riječi „suočavanje sa prošlošću”, koji je prihvaćen od strane visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnost Josepa Borrella, ali da Vučić nije prihvatio razgovor o toj točki.

Rekao je da su se dogovorili da se tijekom kolovoza održi sastanak delegacija dvije zemlje, dok bi se u rujnu održao sastanak na najvišem nivou.

‘Mali napredak’

Nekoliko sati prije zakazanog susreta pod pokroviteljstvom EU-a Kurti i Vučić su se odvojeno sastali sa specijalnim predstavnikom Bruxellesa za dijalog Lajčakom koji je na Twitteru objavio da je to bila “priprema za susret na najvišoj političkoj razini”.

“Ostvarili smo vrlo mali napredak”, rekao je Lajčak poslije sastanka o kojem su i srpska i albanska strana, uz uzajamne optužbe, imale oprečne stavove.

“Jedini rezultat sastanka da će dijalog biti nastavljen“, rekao je Lajčak.

Komentari