NETKO SE STVARNO POTRUDIO Na više od 20 portala objavio je lažne ankete prema kojima Most bilježi nevjerojatne rezultate na izborima

Lažna anketa, ilustracija

“Preokret u završnici, Škorini birači prelaze Mostu tražeći sigurnost”. Vijest s ovim naslovom, potkrijepljena navodnim velikim istraživanjem u svih 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, pojavljuje se ovih dana na najmanje 24 različita portala s domenom stvarnost.hr, raspoređenih po svih 10 izbornih jedinica u zemlji. Tako, redom, jastrebarska.stvarnost, bjelovarska, varaždinska, osječka, brodska, sisačka, karlovačka, pulska, zadarska i imotska.stvarnost javljaju istu vijest o velikom istraživanju baš u njihovoj izbornoj jedinici.

U svakoj od njih – isti zaključak; Škorini birači prelaze Mostu tražeći sigurnost i u svim jedinicama Most uvjerljivo prelazi izborni prag. Ova 24 portala Telegram je pronašao nasumičnom pretragom i nije isključeno da ih postoji još.

U identičnom tekstu na svakome od ovih portala, ovisno o izbornim jedinicama, pišu u kojem postotku građani podržavaju određenu političku opciju. Kako objašnjavaju, navodno istraživanje na koje se pozivaju izradio je “specijalizirani portal moja-anketa.com”, a ono je napravljeno na “elektroničkom uzorku”, piše Telegram.

Telegram

Niti jedan od dvadesetak tekstova na ovih više od 20 portala nije potpisan, odnosno nije naznačen autor. Jedino što je Telegram uspio pronaći u impressumu svakoga od ovih portala je podatak o uredniku. Stoji kako je to Ivica Janković, dok je vlasnik (svih) portala tvrtka 24SB j.d.o.o koja djeluje od 7. studenog 2019. Njen je, pak, vlasnik sam Janković. Tvrtka je registrirana u Slavonskom Brodu, i to za javno informiranje, reklamiranje, savjetovanje i usluge.



Podsjetimo, ovo nije prvi put da je netko uključen u lažne profile i trolanje na internetu. Splitski vijećnik stranke Neovisni za Hrvatsku Martin Pauk otvoreno je priznao kako je, za vrijeme dok je bio u Mostu, kreirao lažne profile na Facebooku, pisao je Net.hr.

Komentari