Nenad Ban o Vladinom znanstvenom savjetu: Istina je, barem što se mene tiče. Žao mi je zbog toga

Davor Puklavec/PIXSELL

Molekularni biolog, prof. dr. sc. Nenad Ban potvrdio je sinoć kako nije više član Vladinog Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Uz njega, još četvero znanstvenika koji su potpisali apel zbog zabrinutosti širenja drugog vala pandemije i velikog broja žrtava, Andreja Ambriović Ristov, Petra Klepac, Igor Rudan i Branko Kolarić, dobili su, prema informacijama jednog od članova, istu poruku.

“Istina je, barem što se mene tiče. Žao mi je zbog toga, ali to što više nisam u ovoj formalnoj ulozi me neće spriječiti da uvijek ponudim svoj savjet ili mišljenje koje je shodno situaciji koliko mi znanje dopušta. Nadam se da će to koji puta pomoći da se lakše nosimo s teškom situacijom s kojom smo svi suočeni. To sam poručio i premijeru”, kazao je prof. dr. sc. Nenad Ban, piše Večernji list.

Podsjetimo, Vlada je u ponedjeljak navečer u priopćenju demantirala neslužbene informacije koje su počele kružiti medijima, a prema kojima je premijer Andrej Plenković donio je odluku o izbacivanju iz vladinog Znanstvenog savjeta petorice znanstvenika, potpisnika pisma apela upućenog javnosti i Vladi Republike Hrvatske, Andreju Ambriović Ristov, Nenada Bana, Petru Klepac, Branka Kolarića i Igora Rudana.



“Slijedom pojave netočne informacije da je predsjednik Vlade donio odluku o izbacivanju petorice članova Vladinog Znanstvenog savjeta, držimo nekorektnim da se objavljuju takvi navodi i članci bez prethodne provjere njihove točnosti. Predsjednik Vlade nije donio takvu odluku. Zahvaljujemo onim članovima Znanstvenog savjeta koji su ovu netočnu informaciju prenijeli medijima. To je sigurno bio ‘epidemiološki’, a ne politički potez”, poručuju iz Vlade.

Đikić o priopćenju Vlade: Kakva je to država koja na taj način smjenjuje stručnjake?

Komentari