NEKRETNINE U DOBA KORONE Evo kako će epidemija promijeniti tržište i koliko će potres utjecati na cijene stanova u Zagrebu

Foto: I. REG Exc

Pandemija koronavirusa posljednjih je mjeseci značajno promijenila navike i živote ljudi, ali ostavila je i snažan utjecaj na gospodarstvo i ekonomiju. Suočavamo se s posebnom vrste krize i posve je jasno da ćemo se iz iste dugo vremena pokušavati izvaditi.

Na Hrvatsku kao turističku zemlju ostavila je poseban pečat. Na razne se načine pokušava spasiti ovogodišnja turistička sezona. No nije samo Jadran pod velikim pritiskom.

Zagreb se paralelno bori s dvije krize: epidemijom i potresom. Glavni grad Hrvatske i inače je poznat po visokim cijenama nekretnina, bilo da je riječ o iznajmljivanju ili kupnji. Kakvu će ulogu na tržištu nekretnina odigrati koronavirus i potres čije se posljedice još uvijek saniraju?

Očekuje se veći domaći interes

O tome smo razgovarali s konzultanticom u agenciji Residential Exclusive Group, Irenom Dajčar.



“Cijene su za sada ostale relativno iste, ali se očekuje pad zbog covida, smanjenog broja posjetitelja i onih koji traže stanove. Uz to, smanjen je i interes dolaska turista u Hrvatsku jer druge zemlje još uvijek imaju restriktivne mjere i zabranu prelaska granica. Upravo zbog toga očekujemo više domaćeg interesa nego stranog”, smatra Dajčar.

Kao hrvatska metropola, Zagreb je uvijek bio u povoljnoj situaciji na tržištu nekretnina i interes je uvijek velik, bilo da je riječ o privatnim ili poslovnim klijentima.

“Što se tiče konkretno Zagreba, tu je uvijek bolja prodaja stanova, a posebno u novom dijelu grada. To je iz razloga što je Zagreb poslovno središte Hrvatske, svi poslovi su skoro centralizirani tu i kupci obično kupuju stanove u Zagrebu jer žele tu trajno riješiti svoje poslovno pitanje. Isto vrijedi i za poslovne korisnike koji više ulažu u kapacitete”, pojašnjava nam.

Na hrvatskoj obali stanje je drugačije. Turizam je glavna grana na Jadranu pa su i interesi drugačiji nego na sjeveru zemlje.

“Na obali je prioritet na apartmanizaciji i iznajmljivanju stanova koji su tog tipa, osobito u ljetnoj sezoni kada je povećan interes i potražnja kapaciteta i za radnike i za one koji posluju sezonski. Veći gradovi na obali su se u međuvremenu također razvili i sve više su fokusirani na prodaju stanova. Za Rijeku možemo također reći da je postala sveučilišni centar koji aktivno sudjeluje u međunarodnim programima razmjene studenata (Erasmus). Osim toga, postala je i istraživački i pomorski centar i stoga se osjeti povećana potražnja i interes za dolazak i stranaca i studenata i investitora. Rijeka je postala poznata kao jedan grad na sjevernom Jadranu koji je profitabilan”, objašnjava Dajčar.

Ostatak Istre u posljednje se vrijeme može pohvaliti razvijenim nautičkim turizmom, a otvoreno more i brdsko područje dodatno su pomogli u tome. No, ulaganje u komercijalne prostore i poslovne projekte u Istri je u drugom planu.

Novogradnja kao prioritet

Novogradnja je već neko vrijeme prioritet, kako kod onih koji kupuju tako i kod onih koji iznajmljuju stanove i poslovne prostore.

“Prema posljednjim podacima, najtraženiji kvartovi u Zagrebu su Maksimir, Jarun, Bundek, pa čak i dio podno Sljemena, Gračani i Remete. To su atraktivne zone koje mogu imati višu cijenu, posebno zbog toga što je u tim dijelovima dosta uloženo u kvalitetu gradnje”, ističe Dajčar.

Dodaje i da uvijek postoje one osobe kojima je bitna njihova udobnost i osobni prostor pa su za to spremni izdvojiti i više novca. No, koronavirus, a osobito potres dovest će do toga da se znatno više pažnje pridaje i arhitektnoskim rješenjima i sigurnosnim sustavima.

“Težit će se unaprejeđenju u tom smislu, unaprjeđivat će se nove tehnologije i koncepti koji će biti neka vrsta osiguranja za svakog pojedinog vlasnika nekretnine. Nove tehnologije su izrazito prediktivne te mogu predvidjeti potencijalne rizične situacije i opasnosti te pomoću razvijenog sigurnosnog sustava upravljati istima”, pojašnjava Dajčar.

Veza cijene i potražnje

Zaključak koji se nameće jest da neće biti drastičnih promjena u cijenama.

“Cijene će ostati na otprilike istim razinama kao i do sada jer i potražnja ostaje ista. Unatoč potresu i virusu, neće se puno toga mijenjati na tržištu nekretnina kada govorimo o cijenama”, istaknula je Dajčar.

Promjene se mogu očekivati u investicijskim područjima jer su trenutno za to i uvjeti poboljšani u odnosu na ranije godine.

No, na hrvatskoj obali se očekuju znatno veće promjene. Koronavirus je zatvorio brojne granice i u Europi i svijetu. Hoteli su gotovo prazni, a iznajmljivači se već žale na otkazane rezervacije. Cjenovni potres zahvatit će i vlasnike hotela i apartmana na Jadranu.

“Cijene i kapaciteti privatnog smještaja na Jadranu ove sezone najvjerojatnije će padati zbog manje fluktuacije posjetitelja, broja gostiju i njihove teže prilagodbe zdravstvenim preporukama propisanim zbog epidemije. Većina europskih zemalja potiče svoje turiste da ostanu unutar granica svojih država i da tamo troše pa se stoga i u Hrvatskoj očekuje veći domaći nego strani interes. Upravo zbog toga morat će se mijenjati i cijene jer će naglasak biti na domaćim turistima i domaćem tržištu, a ne na stranom”, zaključila je Dajčar za portal Otvoreno.

Komentari