Nekad je zapovijedao Tomi Medvedu, a sad je postao glavni ‘chef‘ na Baniji. Evo tko je Marijan Mareković

general pukovnik Marijan Marekovic/Ivica Galovic/PIXSELL

Savjetnik predsjednika Republike za ratne veterane i ratni zapovjednik Tigrova general Marijan Mareković ovih je dana u javnosti postao “slavan” i kao predsjednik uprave državne tvrtke “Pleter Usluge”, koja tjednima nakon potresa na Baniji preuzima od volontera posao prehrane stanovništva, piše Slobodna Dalmacija.

Obroci će im koštaju od 20 do 30 kuna, a njihovu distribuciju po selima preuzima Crveni križ. Pleter preuzima kuhanje nakon što su dužnosnici vlasti, uključujući ministre i premijera Andreja Plenkovića, kritizirali dosadašnji sustav prehrane koji su organizirali kuhari-volonteri, tvrdeći da se kuha previše obroka te da se hrane i neki koji na to nemaju pravo.

General Mareković dosad je bio na glasu kao jedan od najuzornijih hrvatskih časnika, uz kojega se nisu vezivala politikanstva, profiterstva ili ratni zločini: bio je zapovjednik najjače gardijske postrojbe Hrvatske vojske i jedan od zapovjednika zbornog područja u Oluji, te kasnije glavni inspektor HV-a.

Mareković je bio i akter jedne od povijesnih epizoda, kad se na mostu na Korani 1995. susreo s zapovjednikom 5. korpusa Armije BiH Atifom Dudakovićem i spojio s njegovim snagama. Nositelj je više odlikovanja, a bio je i zapovjednik današnjem ministru branitelja Tomi Medvedu. Uživa veliki autoritet među braniteljskom populacijom i upravo zahvaljujući njemu prošloga je ljeta Zoran Milanović odlikovao visokim odličjem “Petar Krešimir” generale zaslužne za uspjeh oslobodilačke akcije: Antu Kotromanovića, Rahima Ademija, Đuru Dečaka, Damira Krstičevića, Miljenka Crnjca, Luku Džanka, pok. Nojka Marinovića i Vinka Vrbanca.



Pleter osnovan u mandatu Ive Sanadera

Pleter Usluge državna je tvrtka nastala iz bivše Službe za gospodarenje nekretninama MORH-a. Osnovani su u mandatu premijera Ive Sanadera, 2005. godine, i više je nego zanimljivo da u 15 godina postojanja nikad nisu bili predmetom interesa Državne revizije. Prema dostupnim financijskim izvješćima, prihodi Pleter usluga u 2019. godini iznosili su oko 213 milijuna kuna, a neto dobit 462 tisuće kuna.

Na troškove osoblja te im je godine otišlo oko 85 milijuna kuna: broje gotovo 1200 zaposlenih. Tvrtka upravlja s 23 vojne kuhinje, sedam prostora za podjelu hrane, pet domova Oružanih snaga RH, četiri restorana koja nisu u sklopu HV-a, dva kafića, 32 vojničke kantine i sedam praonica rublja. Imaju i tri smještajna objekta, hotela.

Tvrtku uz Marijana Marekovića vode još dva člana uprave – Denis Skubic i Martina Puljić. Marijan Mareković ima bruto plaću od 36.582 kune, a ostala dva člana nešto nižu, oko 30 tisuća kuna. Radnicima je prosječna neto plaća 4000 kuna. Mareković je u imovinskoj kartici prijavio tri stana, kuću, apartman i građevinsko zemljište.

Na nedavna novinarska pitanja o nabavci namirnica za prehranu stanovništva u potresom pogođenim područjima Marijan Mareković je kazao da Pleter ima svoje godišnje ugovore s dobavljačima te tako osiguravaju sve namirnice za prehranu. Upravo oko popisa tih dobavljača i otkupnih cijena namirnica sad je skoncentriran najveći novinarski interes. O cijenama obroka Mareković je tek rekao da će ovisiti o broju i količini, te da će Pleter na terenu biti koliko god bude potrebno, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari