Nastavljeni prosvjedi zbog policijskog nasilja u Wisconsinu

profimedia

Afroamerikanac Jacob Blake na kojeg je policija u nedjelju pucala s leđa u gradu Kenoshi u američkoj saveznoj državi Wisconsin paraliziran je i “bori se za život”, kazali su u utorak članovi njegove obitelji i odvjetnici.

Policija je u nedjelju slijedila Blakea spuštenih dugih cijevi da bi jedan od policajaca potom otvorio vatru, ranivši ga u leđa dok se vraćao u svoj automobil.

Ranjavanju su u automobilu svjedočila trojica Blakeovih sinova, stara tri, pet i osam godina, kaže odvjetnik Ben Croup koji zastupa Blakeovu obitelj.

Pucnjavu je snimio prolaznik a snimka se ubrzo proširila po društvenim mrežama, potaknuvši bijes građana zbog novog u nizu slučajeva u kojem se policiju optužuje za rasistički motivirano nasilje prema Afroamerikancima.Blake je pokušao prekinuti svađu dvije žene da bi policajac u njega ispalio četiri do sedam metaka, iako nije bilo naznaka da je naoružan, kazao je odvjetnik obitelji u razgovoru za ABC.

Policija nije objasnila zašto je otvorila vatru na 29-godišnjaka. Ured za pravosuđe savezne države Wisconsin pokrenuo je istragu ali još nije objavio detalje.

Ranjavanje je izazvalo prosvjede u Kenoshi a guverner Wisconsina objavio je izvanredno stanje, rekavši da će mobilizirati više pripadnika Nacionalne garde.

Blakeovi roditelji izrazili su na konferenciji za novinare tugu zbog ranjavanja sina. “Ranjen je sedam puta. Sedam! Kao da njegov život ne vrijedi ni centa”, kazao je Blakeov otac novinarima, glasa preplavljenog emocijama.

Odvjetnici obitelji Blake navode da su meci smrskali dio kralježnice i izazvali paralizu od struka naniže.

“Bit će pravo čudo bude li Jacob Blake Jr ikada ponovo hodao”, kazao je Crump.

Neredi su u ponedjeljak navečer buknuli i u drugim dijelovima SAD-a, uključujući Portland, Oregon, Seattle, Madison, Wisconsin i Minneapolis, navodi Reuters.

Komentari