NASTAVLJA SE DRAMA NA SREBRNJAKU Nakon dr. Nogala miču i njegove bliske suradnike

Marko Todorov / CROPIX

Saga zvana Dječja bolnica Srebrnjak se nastavlja. U tom “beskonačnom danu” moglo bi se dogoditi da barem dvoje uglednih liječnika te bolnice, prof. dr. Mirjana Turkalj i prof. dr. Davor Plavec, dobiju otkaz ako “vlasniku Gradu Zagrebu” ne bude dovoljno uvjerljiva njihova “obrana”, odnosno argumenti da “nisu oštetili poslodavca”. Zasad nije poznato jesu li to i jedini liječnici kojima prijeti otkaz i je li među njima donedavni ravnatelj doc. dr. Boro Nogalo, koji je inače sindikalni povjerenik u bolnici.

Naime, to dvoje liječnika dobili su krajem tjedna “poziv na obranu” od v.d. ravnateljice Ivane Đerek Dubravčić, a očitovati se moraju u roku od pet dana. Navodno ih se optužuje da su “primali sredstva za pripravnost tijekom pet godina i tako oštetili poslodavca, premda su bili svjesni da prema općem aktu nisu smjeli primati takve isplate”.

Vršiteljica ravnateljske dužnosti drži da su liječnici tako “primali nepripadajuću naknadu za pripravnost”, a zaključak je da su zbog toga “izgubili povjerenje poslodavca, zbog čega poslodavac može otkazati ugovor o radu redovitim otkazom”. Naravno, odluka o palcu gore ili dolje slijedit će nakon što se ovo dvoje liječnika očituje o onome što im se “stavlja na teret”. Upravno vijeće raspravljalo je općenito o tome kako se u toj bolnici organizira pripravnost i rad po pozivu, ali ne i o konkretnom “pozivu na obranu” samo dvoje liječnika.

Pritisak oporbe

Čak sedam raznih inspekcija bilo je proteklih mjeseci na Srebrnjaku, uključujući onu Ministarstva zdravstva i Ministarstva financija, HZZO-a, financijsku inspekciju, Državnu reviziju, Krim policiju, Gradski kontrolni ured… U javnosti se stječe dojam da se bolnica namjerno urušava ne bi li se zadovoljili neki drugi interesi.



U proteklih nekoliko mjeseci bivša Nogalova zamjenica, prof. dr. Turkalj smijenjena je i s mjesta voditeljice projekta EU za translacijsku medicinu, a da je v.d. ravnateljice nije o tome niti izvijestila. Njezin je komentar tada bio da je razlog smjene činjenica da nije željela spuštati kriterije za upravljanje projektom EU.

Cijela ta nemila situacija oko Dječje bolnice na Srebrnjaku povremeno diže tenzije u gradu Zagrebu, poglavito među oporbom koja teško dolazi do informacija. No, kažu nam da će zaoštriti to pitanje jer je nedopustivo da se bolnicom upravlja kao s vlastitim lenom, piše Jutarnji list.

“Očito je da se želi uništiti europski projekt, a onda i bolnica. Nakon toga Holding će preuzeti zgradu i tu bi priča trebala završiti. To je Bandićevo treniranje strogoće, odnosno to je njegov modus operandi. Kad ništa drugo ne može, onda se osvećuje i disciplinira svakoga tko mu stane na put, ali to je i upozorenje onima kojima bi tako nešto moglo pasti na pamet. Uništiti ljude i maknuti ih”, zaključuje Tomislav Tomašević iz političke platforme Zagreb je naš.

Komentari