Naši odlično krenuli u sezonu: Pobjede Hajduka i Rijeke, remi Osijeka

U prvim utakmicama drugog pretkola kvalifikacija za konferencijsku ligu hrvatski klubovi odigrali su odlične utakmice. Hajduk i Rijeka ubilježili su pobjede dok je Osijek odigrao 0:0.

Hajduk 2-0 Tobol

Hajduk je s s 2:0 na splitskom Poljudu bio bolji od kazahstanske momčadi Tobola, a strijelac oba gola bio je  mladi i strašno talentirani 19-godišnjak Marin Ljubičić koji je golove zabio 21. i 53. minuti.

Mladi Hajdukov centarfor prvi se put u strijelce upisao sredinom prvog poluvremena, prvo je osvojio jednu loptu na polovici Tobola, odigrao okomitu loptu za Sahitija koji je utrčao u kazneni prostor gostiju, no malo se previše približio vrataru za udarac.

Ipak, Sahiti se jako dobro snašao i vratio loptu za Ljubičića koji je preciznim udarcem pogodio mrežu. Na 2-0 Ljubičić je povisio početkom nastavka, Lovrencsics je uputio upotrebljiv prizemni ubačaj s desne strane na koji je Hajdukov napadač na vrijeme natrčao i s pet metara još jednom poentirao.



Uzvrat je za tjedan dana u Kazahstanu, a pobjednik susreta Hajduk – Tobol u 3. će pretkolu igrati protiv boljeg iz ogleda ciparskog Apollona iz Limassola i slovačke Žiline. Žilina je prvi susret na Cipru dobila s 1-3.

Gzira 0-2 Rijeka

Rijeka je otputovala na Maltu gdje je igrala protiv vanzemaljske Gzire. Zašto vanezmaljske pitate se? Ako vam ime Gzira poznato zvuči, u pravu ste. Gzira je malteški poluamaterski klub koji je prošle godine u 2. pretkolu Europske lige senzacionalno izbacio splitski Hajduk kada su novinski natpisi bili da je “veća šansa da taj dan vidite vanzemaljce nego poraz Bijelih.”

Zanimljivo, Rijeka je pobijedila Gziru istim rezultatom kojim su je Splićani svladali prije 2 godine, a nadamo se da taj rezultat neće biti nesretan kao što je bio Hajduku. Strijelci za Rijeku bili su Bušnja (57) i Ampem (77), a Ivan Lepinjica tri minute prije kraja dobio je drugi žuti karton pa će sigurno propustiti uzvrat idući četvrtak.

U vodstvo je Rijeka stigla preciznim udarcem Bušnje s vrha kaznenog prostora nakon prodora i povratne lopte Tomečaka, da bi prednost povećao Ampem iskoristivši odličnu reakciju Obregona koji je oteo loptu domaćem vrataru i zatim uposlio svog novog suigrača koji je sa 10-ak metara pogodio prazan gol.

Pobjednik susreta Rijeka – Gzira United u 3. će pretkolu igrati protiv boljeg iz ogleda škotskog Hiberniana i andorske Santa Colome koji je završio 3-0 za Hibernian uz čak 3 podijeljena crvena kartona.

Pogon 0-0 Osijek

Osijek je od svih hrvatskih predstavnika imao daleko najtežu utakmicu te su uspjeli doći do jako pozitivnog rezultata za uzvrat koji će se za tjedan dana odigrati u Gradskom vrtu. Pogon je ekipa iz samog vrha jake Poljske lige, stoga je ovo veliki uspjeh.

Nenad Bjelica je odlučio iznenaditi protivnika, svoga starog znanca na klupi Pogona Kostu Runjajića. Na teren je poslao momčad u formaciji 3-5-2, a od prve minute na travnjaku su se našli Mile Škorić i Laszlo Kleinheisler koji su na otvaranju sezone protiv Šibenika dobili poštedu zbog naknadnog priključivanja momčadi.

Riječ je o trećeplasiranom klubu iz prošle sezone, posebno inspiriranom na domaćem travnjaku. Upravo zato je Osijek igrao na način da malo prepusti loptu domaćinu pa traži priliku iz kontri, polukontri i prekida.

Nažalost, to nije donijelo pogodak, ali zato je mreža ostala netaknuta. Što se može zahvaliti i odličnom Ivuši, kojeg su posebno namučili Zahović, Kurzawa i Kowalczyk. Srećom, imao je ispred sebe inspiriranog Škorića, a u napadu konstantno opasnog Miereza pa Poljaci ipak nisu mogli jurnuti kako su željeli, stalno su morali paziti što bi se moglo dogoditi na njihovoj strani.

Iako Uefa brani gostujućim navijačima dolazak na utakmice, tu je prepreku nekolicina pristalica Bijelo-plavih zaobišla. Njih nekolicina je uspjela je doći do obale Baltičkog mora kako bi pružili potporu momčadi. Pobjednik ovog susreta ići će na boljeg iz susreta CSKA Sofia-Liepaja. Prvi susret u Sofiji završio je, također, bez golova.

Komentari