‘Napuštanje čovjeka koji vam je poklonio mandat, a onda i mjesto predsjednika Kluba zastupnika, spada u jednu od nemoralnijih odluka u ovom sazivu Sabora’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici Milan Vrkljan i Karolina Vidović Krišto izvijestili su u utorak da napuštaju Klub zastupnika Domovinskog pokreta.

“Nažalost, duboka država je ponovno djelovala, tako da smo Karolina Vidović Krišto i ja bili primorani napustiti Klub zastupnika Domovinskog pokreta”, napisao je Vrkljan na svome facebook profilu.

Vrkljan je ustvrdio kako su “zbog djelovanja na istinskim promjenama u Hrvatskoj, Vidović Krišto i on osobno već nekoliko mjeseci izloženi različitim pritiscima i spletkarenjima unutar Domovinskog pokreta kako bi ih se ušutkalo i spriječilo u političkom radu”.

Nije dugo trebalo čekati odgovor iz Domovinskog pokreta koji su poručili kako se nadaju da, nakon što su njihov saborski Klub zastupnika napustili Milan Vrkljan i Karolina Vidović Krišto, oni neće postati prvi žetončići HDZ-a.



Klub zastupnika Domovinskog pokreta nastavit će funkcionirati s deset članova na ostvarenju naše ideje o rušenju duopola i duboke države, o vraćanju  hrvatske države narodu i ujedinjenju srodnih političkih snaga”, naveli su iz Domovinskog pokreta na svom facebook profilu.

Napisali su i da “Milan Vrkljan, čovjek bez izbornog legitimiteta i talac Vilija Beroša, već duže vrijeme u dogovoru s vrhom HDZ-a priprema udar na DP”, a da je “Karolina Vidović-Krišto je tek kolateralna žrtva, koju je vješto izmanipulirao”.

To je poslije potvrdio i Miroslav Škoro u razgovoru za N1 televiziju.

Od 12 glasova dobio samo jedan, a potom se zahvalio i otišao

Škoro je rekao kako ga je ovaj potez njegovih kolega iznenadio i rastužio.

Danas smo imali sastanak kluba DP na temu toga što smo zadnjih dana učinili. Milan Vrkljan i Karolina Vidović–Krišto nisu bili s nama na terenu zadnjih dana. Na zahtjev članova kluba, druga je točka bila analiza rada kluba, a članovi su tajnim glasanjem izglasali nepovjerenje Vrkljanu i tražili da se izglasa novi predsjednik kluba. On je od 12 glasova dobio samo jedan. Potom se zahvalio i izišao, objasnio je Škoro razloge iznenadnog razlaza sa saborskim zastupnicima.

Nešto poslije potvrdio je to i zastupnik Domovinskog pokreta Igor Peternel na svom Facebook profilu.

No, najveća se rasprava povela u komentarima na profilu Milana Vrkljana ispod statusa da napušta Domovinski pokret. Iako mu mnogi daju podršku jedan komentar bio je radikalno istinit i potvrđuje gore navedene razloge Vrkljanovog odlaska.

‘Vrkljane od vas je gori samo Nikša Vukas iz Restarta’

Naime, Antonio Pešut, ekonomski analitičar i informatičar napisao je, uz ogradu kako s Domovinskim pokretom nema veze i kako nema informacije što se tamo događa, da ima potrebu iznijeti lako provjerljive činjenice.

Podsjetio je Vrkljana da je na izborima na vrlo visokom drugom mjestu na listi dobio ravno 151 glas, odnosno preskromnih 0,66 posto preferencijalnih glasova i podsjetio ga kako je od svih 151 zastupnika izabranim na izborima, drugi najgori po broju osvojenih glasova.

“Od Vas je gori samo Nikša Vukas iz Restart koalicije (bivši tajnik SDP-a) sa 132 glasa. Mandat ste dobili bukvalno na poklon na imenu Miroslava Škore koji Vas je, očito greškom, stavio odmah iza sebe na listu kojoj niste apsolutno ničime pridonijeli”, napisao je Pešut.

Dodao je kako bi i bez Vrkljanovog 151 glasa, Domovinski pokret i dalje dobio 2 zastupnika u II. izbornoj jedinici, ali kako bi onda ušao netko s daleko većim legitimitetom.

“Čak i na Vašoj listi i toj izbornoj jedinici čak 10 kandidata dobilo više glasova od Vas, a Nenad Matić, koji je bio ispod Vas na listi osvojio je 1.148 glasova, odnosno gotovo 7,5 puta više glasova i nije ušao u Sabor”, naglasio je.

Da se zalažete za vladavinu prava vratili bi mandat stranci 

“Vi Sabor ne biste vidjeli da Vas Škoro nije odlučio tako visoko staviti na listu, a birači su presudili totalnim bojkotom Vašeg imena i prezimena. To da Vi napuštate čovjeka koji Vam je poklonio mandat, a nakon toga čak i mjesto predsjednika Kluba zastupnika, spada u jedno od nemoralnijih odluka u ovom sazivu Sabora, a da se zalažete za vladavinu prava i da imate morala, vratili bi mandat stranci i osobama koje su dobile skoro red veličine više glasova od Vas, usprkos tome što su bile na nižim mjestima”, napisao je Pešut u komentaru.

Nešto poslije dodao je kako su svih osam zastupnika manjina dobili više glasova od Vrkljana te napomenuo kako je od izabranih 151 zastupnika po broju preferencijalnih glasova Vrkljan na 150. mjestu, tek jedno mjesto iznad bivšeg tajnika SDP-a, Nikše Vukasa, koji je držao neslavni rekord do ulaska zamjenskog zastupnika Marka Milanovića Litre koji je osvojio tek 19 glasova.

Napomenuo je i to da se mijenjao izborni zakon, što je i DP tražio, Vrkljan ostao daleko izvan Sabora jer bi po broju preferencijalnih glasova bio na 11. mjestu od njih 14 u svojoj Izbornoj jedinici.

Komentari