NAKON ZABAVE U KONOBI Predsjedniku suda koji je feštao s Kerumom određen nadzor

Visoki upravi sud odredio je u ponedjeljak nadzor urednosti obavljanja poslova predsjednika splitskog Upravnog suda Silvia Čovića i sudaca tog suda u predmetima u kojima je stranka Željko Kerum i s njim povezane osobe i tvrtke.

Predsjednik splitskog Upravnog suda je jedan od sudaca koji su sudjelovali na zabavi u konobi ‘Pršut’ Željka Keruma. Prema objavljenoj videosnimci, uz Čovića su na zabavi sudjelovali predsjednik splitskog Županijskog suda Bruno Klein, sudac i glasnogovornik tog suda Dinko Mešin, sudac istog suda Miho Mratović i sudac splitskog Općinskog suda Tomislav Zlodre.

Upravni sud u Splitu je u ponedjeljak priopćio da sudac Čović trenutačno nije zadužen ni za nijedan predmet u kojemu bi sudjelovao Kerum ili s njim povezana osoba. Na tom sudu se vodi upravni postupak između trgovačkog društva Kruščica d.o.o. koja je u vlasništvu Kerumove supruge Fani i Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Sud u priopćenju navodi kako je od osnivanja suda 1. siječnja 2012. pokrenuto ukupno 10 sporova u kojima se kao stranke pojavljuju Fani Kerum, Kruščica i Kerum d.o.o. te ističu kako je od toga riješeno ukupno devet predmeta pa je u sedam sporova tužba odbijena kao neosnovana, a u dva je tužba usvojena uz vraćanje predmeta na ponovni postupak nadležnim upravnim tijelima.



Upravni sud navodi da ni u jednom predmetu bespravne gradnje tužitelja, tvrtke Kruščica nije postupao sudac Čović, osim u predmetu tužiteljice Fani Kerum, a u kojemu je tužba pravomoćno odbijena. Sud navodi da je sudac Čović 2016. sudio i u sporu Kruščice radi dodjele koncesije na pomorskom dobru te precizira da je u tom sporu usvojen tužbeni zahtjev i predmet vraćen na ponovni postupak, a novodoneseno rješenje bilo je predmetom drugog spora pred Upravnim sudom u kojemu nije sudio Čović.

Sessa neće pokrenuti stegovni postupak

Upravni sud je podsjetio da se na svim upravnim sudovima predmeti dodjeljuju ručno prema Sudskom poslovniku, a da je upravo na inicijativu Čovića, splitski Upravni sud dva puta ukazao na potrebu uvođenja elektroničkog sustava automatske dodjele predmeta.

U priopćenju ističu kako službeni statistički podaci pobijaju navode i napore pojedinih novinara koji, kako navode, “kroz medijski prostor zlonamjerno pokušavaju nametnuti dojam” da se Kerumu ili s njim povezanim fizičkim ili pravnim osobama pogoduje u sudskim postupcima pred Upravnim sudom u Splitu. Uz to, dodaju da su podaci o kretanju i rješavanju navedenih predmeta javno objavljeni na internetskim stranicama suda.

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa izvijestio je u petak da je pred mjerodavnim vijećima pokrenuo postupak na temelju Kodeksa sudačke etike protiv splitskih sudaca koji su sudjelovali na zabavi u konobi Željka Keruma, no Sessa ističe da za sada nema osnove da protiv sudaca pokrene stegovni postupak.

Komentari