Nakon što su rekli da smo zadnja rupa na svirali bar nas neće tjerati iz domova

Bruno Konjevic / CROPIX

U slučaju da zaposleni studenti završe u samoizolaciji ili karanteni, država im neće isplatiti nikakvu naknadu, rekli su nam danas iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Zanimalo nas je kako se država postavila u ovoj situaciji kada je u pitanju studentski smještaj.

DRŽAVA OPET PORUČILA STUDENTIMA DA SU NA DNU DRUŠTVENE LJESTVICE Nema naknade za zaposlene studente koji završe u izolaciji ili karanteni

Od ponoći nastupila je na snagu odluka Nacionalnog stožera kojom se zatvaraju ugostiteljski objekti i trgovine osim prehrambenih i ljekarni, i otkazuju se javna okupljanja i sportski događaji.



Također, obustavljen je rad svih trgovina, osim prodaje prehrambenih i higijenskih artikala, ljekarni, benzinskih crpki, kioska, pekarnica, specijaliziranih trgovina s dječjom opremom, prodajom hrane za životinje, prodajom specijaliziranih ortopedskih pomagala…

Kako se u Hrvatskoj gotovo na dnevnoj bazi donose sve rigoroznije mjere u svrhu sprječavanja širenja epidemije, pitali smo Studentski centar planiraju li zbog toga iseliti studente koji su tijekom akademske godine smješteni u studentskim domovima.

Evo što su nam odgovorili:

“Sukladno odluci Stožera civilne zaštite RH, Studentski centar u Zagrebu pruža usluge smještaja i prehrane studenima u studentskim domovima.

Slijedom redovitih aktivnosti održavanja, čišćenja studentskih paviljona i plana poslovanja osoblje studentskih domova evidentiralo je broj trenutno useljenih studenata. Provode se pojačane mjera zašite od zaraze COVID-19″, rekao nam je Mirko Bošnjak, sanacijski upravitelj Studentskog centra u Zagrebu.

Ključno je pridržavanje uputa stožera

Uz to, na stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja objavljene su i upute Nacionalnog stožera o tome kako studentski centri trebaju postupati u ovoj kriznoj situaciji. Evo što kažu kada su u pitanju studentski domovi:

Smještaj studenata – s obzirom na to da se u studentskim domovima i dalje nalazi određen broj studenata, studentski centri dužni su u tom segmentu strogo poštivati upute i odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Donijeti vlastite upute vezane uz pravila ponašanja u studentskim domovima i mjere zaštite studenata.

Iako bi u ovom trenutku trebalo izbjegavati povratak studenata u studentske domove, ako se isto dozvoli, važno je strogo se pridržavati uputa i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. To je osobito važno ako se radi o studentima koji ne dolaze iz Republike Hrvatske. Samoizolacija ni karantena za studente koji dolaze izvan Republike Hrvatske nisu dozvoljene u studentskom domu.”

Dakle, studenti koji su smješteni u domovima trenutno prema posljednjim uputama tamo mogu i ostati, ali se trebaju pridržavati preventivnih mjera.

Komentari